Új ingatlanadók léptek életbe Ukrajnában

Új ingatlanadók léptek életbe Ukrajnában

Január 1-jén új adókulcsok léptek életbe a lakások és házak értékesítésére Ukrajnában – írja az Állami Adószolgálat Főigazgatóságának sajtószolgálata.

Az adózással kapcsolatos változásokat az 5600. számú adótörvény fogalmazta meg, amelyet a Legfelső Tanács második olvasatban 2021. november 30-án hagyott jóvá – írja a Focus.ua hírportál.

Az adótörvénykönyvbe bevezetett új normák azokat a polgárokat érintik, akik egy adóbevallási évben kettőnél több ingatlant értékesítenek.

Az adókulcsok nem érvényesek:

Minden ingatlannak legalább 36 hónapig az adózó tulajdonában kell lennie, ellenkező esetben a tulajdonosnak adót kell fizetnie a költségvetésbe.

Hírdetés

Az Ukrán Állami Adószolgálat emlékeztetett arra, ilyen tulajdonjogi szabály nem vonatkozik azokra az ingatlanokra, amelyeket az állampolgárok örökségül kaptak.

Ha egy személy egy éven belül második ingatlant ad el, 5%-os jövedelemadót kell befizetnie.

Három vagy több ingatlan eladása esetén a rendszeres 18%-os személyi jövedelemadót kell befizetni.

Az adótörvény módosításai az öröklött ingatlantárgyak adómentességét is meghatározzák. Függetlenül attól, hogy egy személy milyen jövedelmet kapott ház vagy lakás eladásából, mindig 5%-os átalányt állapítanak meg számára.

5 százalékos mértékű adóköteles az a bevétel is, amelyet az adóalany a harmadik és az azt követő örökölt ingatlantárgyak értékesítéséből kap.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »