Új időszámítás kezdődik a magyarságkutatásban – Kásler Miklós nyilatkozik

Új időszámítás kezdődik a magyarságkutatásban – Kásler Miklós nyilatkozik

Kásler Miklós miniszter a Demokratának adott interjúban a kultúrpolitika változásairól elmondta: a Frankfurti Könyvvásárra legutóbb több tucat fiatal, tehetséges magyar író került ki. Olyanok, akiknek korábban nem volt erre lehetőségük. Ugyanaz a helyzet, mint a tudományban, mindenkinek meg kell adni az esélyt – hangsúlyozta a miniszter.

A Petőfi Irodalmi Múzeumról azt közölte, hogy át kell gondolni, a múzeumnak mi is legyen a szerepe, a küldetése. Szerinte európai, magyar, keresztény értékeket kell ápolnia és megőriznie. Kiemelte:
mindennek, ami érték, helye kell hogy legyen a Petőfi Irodalmi Múzeumban, de azt is hangsúlyozta, nem a miniszter szabja meg, hogy mi az érték.
A főigazgatói pályázat már folyamatban van, 2019 elején meglesz a nyertes – tájékoztatott Kásler Miklós.

Az Emmi vezetője a Magyarságkutató Intézetről is nyilatkozott. Elmondta: az intézet fő célja, hogy a különböző szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A kormány döntése értelmében az intézet főképp a honfoglalás előtti magyar történelemre és a magyarság őstörténetének interdiszciplináris kutatására fókuszál, de terítékre kerülnek vallástörténeti néprajzi és népzenei kutatások, oktatás és képzés, angol és magyar nyelvű folyóirat kiadása, a korai magyar történelem helyének vizsgálata a XXI. századi magyar önazonosságtudatban, továbbá a magyar nyelv kutatása, középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és felügyelete is.

A miniszter kiemelte: évtizedekig pontatlan információk jutottak el az emberekhez. Ezt mindenki érzékeli. Százötven éve áldatlan vita alakult ki a magyar nyelv eredetének kérdéséről, ez volt a híres-hírhedt türk–finnugor vita. Ugyanakkor vannak olyan tudományos eredmények, amelyek mindegyik hipotézist erősítik vagy éppen gyengítik valamilyen formában. Több mint száz évig arról beszéltek, hogy mivel finnugor a nyelvünk, az eredetünk is finnugor. Idővel azonban ez megváltozott, az 1980-as évek eleje óta már nem ragaszkodnak a finnugor eredethez.

Hírdetés

De hogy akkor kik is vagyunk, arról nem esik szó – mondta Kásler miklós. A tudomány bizonyos rétegei úgy vélték, ezzel nem is kell foglalkozni, mert úgysem érdekel senkit, sokgyökerű nép vagyunk. Utóbbi állítás igaz. Rengeteg a kérdés, ezekre választ kell adni. Főleg akkor, ha lehet.

A miniszter elmondta: az intézet teljesen független lesz a Magyar Tudományos Akadémiától.

Szoros együttműködést terveznek viszont a László Gyula Intézettel, és minden hasonló profilú kezdeményezést szeretnének összegyűjteni. Ez nem azt jelenti, hogy több ezer fős intézetet terveznek létrehozni, inkább afféle ernyőként kell elképzelni.

Január elején, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet beolvadásával, 101 fővel indul a munka. Egyelőre 880 millió forint áll rendelkezésre. Bizonyos témákban pályázatokat írnak ki, szeretnék megkeresni az isztambuli könyvtárakat és az örmény kolostorok könyvtárait, ahol bizonyosan számos lehetőség van adatokat találni a magyar őstörténetre vonatkozóan.
Minden egészséges nemzetnek fontos a saját identitása – hangsúlyozta Kásler Miklós.
A tervek között nemzetközi együttműködés is szerepel. A miniszter fel fogja kínálni a román archeogenetikusoknak vagy régészeknek, hogy vizsgálják meg közösen az úgynevezett dák területeken a csontvázak DNS-mintáit. Megállapodott már a közös régészeti ásatásokról az üzbég, a kazah, az iráni kulturális miniszterrel és a voronyezsi kormányzóval is.

Új időszámítás kezdődik a magyarságkutatásban – hangsúlyozta Kásler Miklós az interjú végén.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »