Új időszámítás kezdődhet az egészségügyben?

Új időszámítás kezdődhet az egészségügyben?

Valljuk be őszintén, a nyugati államokhoz képest a szlovák egészségügy jelentős lemaradással rendelkezik. Most azonban egy projektnek köszönhetően új szintet érhetne el az itthoni egészségügy.

Az új projekt lényegében egy virtuális berendezés lenne, mely magába gyűjtené az orvosi kivizsgálásokat, mindezt képes formában. A mintegy 9 millió euróból megvalósuló projekt továbbá megfelelő körülményeket biztosítana a mesterséges intelligencia algoritmusának úgynevezett tanulmányozására.

Az egészségügyi tárca szerint a képes kivizsgálások nemzeti archívumának létrehozatala azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyet megreformálják, illetve modernizálják.

Az új archívum gyakorlatba való helyezésére még várni kell, a tárca ennek megvalósítására másfél évet szán. Az egészségügyi minisztérium célja, hogy a páciensek kivizsgálása során készített felvételeket egy helyre gyűjtsék össze.

Ennek köszönhetően adatokat szerezhetünk a páciens egészségügyi állapotáról”

Hírdetés

– áll a tárca közleményében.

Ahogy az egészségügyi minisztérium is jelezte, a projekt elsődleges célja az lesz, hogy adatokat gyűjtsön a betegekről, melynek köszönhetően könnyebben kiértékelhetik az egészségügyi állapotukat, és személyre szabott kezelést állíthatnak össze.

A projektnek köszönhetően szinte az egész országból adatokat gyűjthetnének, melyek egy helyen lennének elérhetők. Azonban nem csupán ebből a szempontból lenne hasznos az új projekt.

Az összegyűjtött vizsgálatok eredményeiből úgymond tartalmi kivonatot készítenének, melyet aztán felhasználnának a mesterséges intelligencia algoritmusának fejlesztésére.

Ennek köszönhetően már Szlovákiában is elterjedhetnének a legújabb technikák, melyek az egészségügy fejlesztésére szolgálhatnának. A tervek ugyan már megvannak, kérdés, hogy mennyire sikerül ezeket a gyakorlatban megvalósítani. Mindenesetre ez lehetne az első lépés, hogy a hazai egészségügy felzárkózzon a nyugati szintre.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »