Új Hunyadi-kápolna

Új Hunyadi-kápolna

Hunyadi János szeme előtt egy erős, nemcsak kulturális, de szakrális értelemben is keresztény Magyarország lebegett. Magyarország akkor a keresztény Európa utolsó védőbástyája volt – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter.

Az új Hunyadi-kápolna a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában a felszentelés napján, 2023. május 26-án. MTI/Rosta Tibor

Hírdetés

Ökumenikus szertartás keretében felszentelték a Hunyadi-kápolnát pénteken a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, „a lelkünket is úgy kellene ápolnunk és gondoznunk, ahogy azt a testünkkel tesszük, ennek pedig a legszentebb és szakrálisabb helyszíne a templom vagy kápolna”.
   
A politikus helyes dolognak nevezte, hogy a hadseregnek kápolnája van. Azt mondta, a hadsereg az egyházhoz hasonlóan erős közösség, mégis mindkettő – talán pont az erejénél fogva – a modernitás támadása alatt áll.
   
Ezért fontos, hogy mind a haderő, mind az egyház közösségét védjük és óvjuk, és ennek találkozási pontja a kápolna avatása a hódmezővásárhelyi laktanya területén – tette hozzá.
   
A miniszter felidézte, Alácsi Ervin katolikus tábori lelkész és Dudás Ferenc református tábori lelkész kezdeményezte a kápolna emelését, és annak létrejöttéért sokat tett Almási István néhai hódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is.
   

A hódmezővásárhelyi alakulat Hunyadi Jánost választotta a kápolna névadójául.
   
Hunyadi János szeme előtt egy erős, nemcsak kulturális, de szakrális értelemben is keresztény Magyarország lebegett. Magyarország akkor a keresztény Európa utolsó védőbástyája volt – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
   
„Itt állunk sok száz év múltán az új kápolna előtt, és nem sokban különbözik az, ami a mi szemünk előtt lebeg: egy erős, szakrális értelemben is keresztény Magyarország” – mondta a miniszter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »