Új honvédelmi miniszter, aki nemmel szavazott az uniós csatlakozásra

Új honvédelmi miniszter, aki nemmel szavazott az uniós csatlakozásra

Simicskó István (Tiszalök, 1961. november 29. –) harcművész, magyar vállalkozó, jogász, politikus, országgyűlési képviselő, . 2015-től a harmadik Orbán-kormány honvédelmi minisztere. A szaktárca élén a 2015. szeptember 7-én ismeretlen okok miatt lemondott Hende Csabát váltotta.

Tanulmányai

1980-ban érettségizett a Jedlik Ányos Gimnáziumban, Csepelen. 1981-ben felvették a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolára, ahol 1985-ben üzemgazdász diplomát szerzett. 1996-ban jogi szakokleveles közgazdász képesítést szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Továbbképző Intézetében. 1999-ben felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 2002-ben jogi doktorátust szerzett. 2009-ban PhD-fokozatot szerzett hadtudományból a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

1993 óta a Magyar Hadtudományi Társaság tagja, 1995-től a Kispesti Polgári Klub, valamint a Hadik András Biztonságpolitikai Klub vezetője. 2010 óta Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanít főiskolai tanárként.

Vállalkozói pályafutása

Üzemgazdászi diplomájának megszerzése után a Budapesti Vasértnél kezdett dolgozni, először gyakornokként, majd áruforgalmi osztályvezető-helyettesként, 1988-ig. 1989-ben biztonságtechnikai céget alapított a családjával, melyet azóta vezet.

Politikai pályafutása

1991-ben lépett be a Kereszténydemokrata Néppártba. 1994-ben a párt kispesti elnöke és az országos elnökség tagja lett. Az 1997-es pártszakadás előtt kilépett a pártból és átment a Fidesz-MKDSZ-hez. Az 1998-as országgyűlési választáson a Fidesz budapesti területi listájáról szerzett mandátumot, ezt követően pedig a honvédelmi bizottság alelnökévé és a frakció helyettes vezetőjévé választották.

2000-ben politikai államtitkár lett a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, Demeter Ervin vezetése alatt. Posztját 2002-ig, a ciklus végéig viselte. 2001-ben a Fidesz kispesti szervezetének elnökévé választották, 1999-ben az országos választmány tagja lett, melynek 2001-ben lett elnökévé lépett elő.

Hírdetés

2002-ben a Fidesz és az MDF közös budapesti területi listájáról szerzett mandátumot. A ciklusban rövid megszakítással a honvédelmi bizottság alelnöke, és a frakció helyettes vezetője volt.

2003. áprilisban Simicskó volt az egyetlen országgyűlési képviselő, aki nemmel szavazott arra a határozatra, amely felhatalmazást adott a Medgyessy-kormánynak az uniós csatlakozási szerződés aláírására a népszavazás után. Simicskó a szavazás után a csatlakozás körüli “sok kérdőjelre és hézagra” hivatkozott, amiért elutasította a határozatot.

A KDNP újjáalakulásakor újra csatlakozott a pártjához, de a kettős tagság folytán folytonos tagja maradt a Fidesznek is. 2006-ban a Fidesz és a KDNP közös budapesti területi listájáról szerzett mandátumot, ezt követően a KDNP-frakcióhoz csatlakozott, majd annak vezetőhelyettesévé és a nemzetbiztonsági bizottság elnökévé választották. Később ő lett a párt alelnöke.

2010-ben Budapest 16-os számú egyéni választókörzetében szerzett parlamenti mandátumot. 2012-ig a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkáraként dolgozott, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumában sportért és ifjúságért felelős államtitkár lett.

2014-ben Budapest 2-es számú egyéni választókörzetében szerzett parlamenti mandátumot és ismét sportért felelős államtitkári kinevezést kapott. 2015-ben Hende Csaba lemondása után a honvédelmi miniszteri feladatok ellátásával bízták meg.

Hobbija

Szabadidejében a Leung Ting Wing Tsun elnevezésű keleti harcművészettel foglalkozik, jelenleg a HWTO „negyedik instruktori fokozatú” gyakorlója.

Forrás: Wikipédia

Címlapfotó: Mohai Balázs/MTI

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »