Új Felcsút épül? – Milliárdos uniós támogatás a fideszes Simonka György falujának

Új Felcsút épül? – Milliárdos uniós támogatás a fideszes Simonka György falujának

Nagyon örülhet a dél-békési község, ahol korábban Simonka György fideszes országgyűlési képviselő volt a polgármester: a 370 lelkes Pusztaottlakára ugyanis az eddig elnyert uniós forrásokon felül további 1,3 milliárd forint támogatás érkezik a megállítani kívánt Brüsszelből – írja a Magyar Nemzet. Véletlen volna?

Az öröm némi óvatossággal kezelendő, hiszen az Európai Unió Terület- és településfejlesztési operatív programjának (Top) keretéből érkező ingyenpénz elköltésénél ezúttal sem az ésszerűség, és a valódi vidékfejlesztés játssza a főszerepet.

250 millió forintból épülhet például kerékpáros-túraközpont a Békés megyei községben, aminek egyáltalán nincs turisztikai vonzereje, a környék pedig nem rendelkezik kerékpáros infrastruktúrával, magyarán egy milliméter bicikliút sincs a környező települések között.

Ennek ellenére a „TE-kerj Békésben!” nevezetű projekt megvalósítására a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület kapott negyedmilliárd forintot.

Az pedig már csak a puszta véletlen műve lehet, hogy a tavaly alapított szervezet elnöke épp Simonka György egyik üzlettársa, aki a politikushoz és rokonaihoz köthető cégek többségében is tulajdonos. Sőt, nem kizárt, hogy a férfi abban a nyomozásban is érintett, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fideszes országgyűlési képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt folytat.

Pusztaottlakára egyébként a negyedmilliárdos beruházáson kívül 600 millió forint érkezik a csúnya, gonosz Brüsszelből a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, és további 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját. Nem mellékes, hogy az uniós forrásokból csaknem újabb félmilliárd forint jut egy másik iparipark-beruházásra is a közeli Medgyesegyházán.

Ezt szintén egy Simonka Györgyhöz köthető társaság építi majd. Mindez egy dolgot jelez csupán:

Hírdetés

a folyamatban lévő nyomozás cseppet sem hátráltatja a politikus körét, hogy újabb uniós pénzekre tegye rá a kezét.

A nyertes vállalkozás tulajdonosi körében egyébként egy olyan cég is megtalálható, amely ellen már 11 végrehajtási eljárás van folyamatban. Ebben a cégben egyébként szintén tulajdonrésze van a Simonkához köthető egyesületi elnöknek, egy másik tulajdonost pedig korábban előzetesbe csuktak a képviselő elleni nyomozás során.

Békésben egyébként összesen 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénzről döntöttek nemrég a Top-pályázatok keretében, úgy, hogy a megyei önkormányzat területfejlesztési bizottsága mindössze egy nap alatt bírálta el a pályázatokat azok részletes ismerete nélkül. A fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött olvasatlanul. A testület fideszes elnöke az a Ruck Márton, aki korábban egy olyan cég fejlesztési igazgatója volt, melynek, hogy, hogy nem, Simonka György volt a tulajdonos-ügyvezetője.

A Magyar Nemzetnek Ruck azt nyilatkozta, hogy

szerinte egyáltalán nem összeférhetetlen, hogy ő döntött a Simonka György körébe tartozó pályázatokról.

Elmondásából az is kiderült, hogy a pályázatokat elbíráló szervezők jogi átvilágítását a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium végezte, amely ezek szerint nem találta problémásnak, hogy Simonka György egyik volt alkalmazottja dönt a Simonka Györgyhöz köthető – egyébként végrehajtási eljárás és nyomozás alatt álló – cégek pályázatairól.

Ebben benne is van a Nemzeti Együttműködés Rendszerének minden, általunk olyannyira imádott aspektusa.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »