Új ambót és oltárt szenteltek a nyírcsaholyi Szent László-templomban

Új ambót és oltárt szenteltek a nyírcsaholyi Szent László-templomban

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és a hívek nagylelkű adományának köszönhetően December 19-én új ambót és oltárt szenteltek a nyírcsaholyi Szent László-templomban. A szertartást Palánki Ferenc megyéspüspök végezte.

A templom 1869-ben épült, 1914-ben kapott új kupolát és festették át. A plébánián gyönyörű miseruhákból összeállított kiállítás őrzi emlékét e korszaknak.

Az oltárszentelés szertartása során az ereklyéket a helyi plébános, Hajdú István helyezte el az oltárban, majd Palánki Ferenc megyéspüspök meggyújtva az oltáron a tömjént, így imádkozott: „Szentelje meg erejével az Úr, hogy látható jelként hirdesse Krisztust és az Egyházat. Elhelyezzük Becket Szent Tamás és Szent Kelemen ereklyéjét ez oltáron. Régi hagyomány az Egyházban, hogy az oltáron jelen vannak a szentek, vagyis kifejezzük azt, hogy áldozatunkat a szentek közbenjárását kérve mutatjuk be minden szentmisén. Imádságunk, mint a tömjénfüst szálljon eléd Istenünk. Amint ezt a házat betölti a tömjén illata, úgy járja át az egyházat Krisztus evangéliumának szelleme.”

A főpásztor ezután a könyörgésben Isten áldását kérte. Majd felcsendült a Jöjj, Szentlélek, Úristen kezdetű ének, s a püspök és a plébános együtt „terítették meg” a megszentelt oltárt a „meghívott vendégek” számára.

Hajdú István plébános rámutatott: „Ezzel az ambóval és oltárral a minket váltó nemzedéknek emléket és örökséget hagyunk, melyet nagyon fontos ápolnunk. Olyan szent hely ez, ahol az Isten találkozik az emberrel, ahol életünk és imádságunk egyesül, és így új értelmet nyer általa. Már várom azt a szent pillanatot, amikor az elsőáldozók, bérmálkozók erről az oltárról nyerik el a Szentlélek kiáradását, és találkoznak az Oltáriszentségben a mi Urunk, Jézus Krisztussal.”

Hírdetés

Ezután a plébános köszönetét fejezte ki elsősorban a főpásztori támogatásért, a hívek adományáért, Juhász Csaba asztalosmesternek a csodálatos alkotásért, Szilágyi Lászlónak a festésért, Gergely Sándornak, valamint minden jóakaratú embernek, akik segítettek az új ambó és oltár megszületésében.

Az ünneptől szóló teljes beszámoló ITT olvasható.

Szöveg és fotó: Koleszár Mária

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »