Új adatok érkeztek: 40%-kal többen halnak meg Magyarországon a koronavírus miatt

Új adatok érkeztek: 40%-kal többen halnak meg Magyarországon a koronavírus miatt

Rekordmagas halálozási számot tett közzé a KSH november elejéről. A szokásosnál egy hét alatt 900-zal, 40%-kal többen haltak meg, miközben a hivatalos koronavírusos áldozatok száma alig több mint 600 volt.

November 2. és 8. között 3356-an haltak meg Magyarországon, ami 40%-os növekedést jelent az előző évek azonos időszakaihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány egyre nagyobb hatással van a halálozásra – írja a Portfolió.

A fenti ábrán látható, hogy az elmúlt években ilyenkor 2400-2500 körüli halálozást láthattunk, most viszont ennél sokkal kedvezőtlenebbek a számok. Az adatok ahhoz hasonlíthatók, mintha egy nagyon súlyos influenza-járvány tombolna az országban, miközben az influenzának egyelőre se híre, se hamva. Vagyis a többlethalálozás a koronavírus-járvány eredménye – írja a lap.

Azon a héten hivatalosan alig több mint 600-an haltak meg a koronavírus következményei miatt, miközben nagyjából 900-zal haladja meg az időszak szokásos halálozási számait a heti elhunytak száma.

Hírdetés

Miután már egy hónapon át sokkal gyorsabban nő az összes elhunyt száma, mint a koronavírusban hivatalosan meghaltaké, így egyre inkább biztosak lehetünk abban, hogy valójában sokkal többen halnak meg koronavírusban, mint amennyi a hivatalos adat, illetve a vírus minden más ellátásra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.

Alapvetően a narancssárga vonal mentén kellene ingadoznia a többlethalálozást bemutató oszlopoknak is. Egyre alatta, egyszer felette, de alapvetően trend nélkül a vonal körül kellene mozognia, ha a koronavíruson (és a véletlenen) kívül nincs más mozgatórugója a járvány második hullámában az elhunytak számának az előző évekhez képest. Azonban látható, hogy az elmúlt hetekben a többlethalálozás rendre meghaladta a narancssárga vonalat.

Erre kétféle magyarázat lehet:

  • nem minden koronavírusban elhunyt szerepel a hivatalos statisztikában (koronavírusban hal meg, de nincs pozitív tesztje, ezért nem kerül a koronavírusos elhunytak közé),
  • a koronavírus annyi egészségügyi kapacitást elvesz, hogy nem marad elegendő a többi betegnek, így esetleg más betegségben (nem koronavírusban) halnak meg.
  • Nyilván ezek kombinációja is elképzelhető, illetve meghalhat valaki úgy is, hogy nem koronavírussal került kórházba, hanem más betegséggel, de közben elkapja a fertőzést; és lehetnek olyanok is, akik nem igazán mernek orvoshoz fordulni, tartva a járványtól. Mindezek nem meglepőek, hiszen rengeteg országban nagyobb a többlethalálozás ebben az időszakban, mint a koronavírusban hivatalosan elhunytak száma. A kutatók a fenti két tényezővel és azok kombinációjával magyarázzák a helyzetet.

    A következő hetekben még nagyobb heti halálozási számokat láthatunk majd, hiszen a koronavírusban elhunytak heti száma november elején még hivatalosan 600 volt, most viszont már több mint 900, írja a Portfolió.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »