Túszdráma zajlik Bamakóban

Túszdráma zajlik Bamakóban

Százhetven embert túszul ejtett két dzsihadista fegyveres támadó Mali fővárosában, Bamakóban egy luxusszállodában pénteken – közölte a hotel üzemeltetője. A Reuters hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva tíz fegyverest említett.

A Bamako központjában, kormányzati és diplomáciai épületek közelében lévő Radisson Blu hotelben az azt üzemeltető Rezidor Hotel Group közleménye szerint a támadók 140 vendéget és a személyzet 30 tagját tartják fogságban.

Beszámolók szerint a fegyveresek péntek reggel egy diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd megrohanták a szállodát.

Az épületből lövöldözés hallatszott, és egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek a támadók, akik az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint dzsihadisták.

Hírdetés

A 190 szobás luxusszállodát gyakran veszik igénybe külföldi diplomaták, és például a francia Air France légitársaság személyzetet is itt szokott megszállni. A Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség szerint számos kínai állampolgár van a túszok között.

Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség lezárta a hotel környékét. Az Egyesült Államok bamakói nagykövetsége a Twitteren megerősítette, hogy fegyveresek vannak a hotelben, és arra szólította fel a városban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy maradjanak biztonságos helyen.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került, akiket 2013-ban francia katonai beavatkozással vertek vissza. Az országban ENSZ-békefenntartók, illetve legalább ezer francia katonai állomásozik.

A külföldi katonai jelenlét ellenére számos lázadócsoport hajtott végre támadást az utóbbi időben Mali déli, korábban biztonságosnak tekintett területein. Bamakóban márciusban egy étterem elleni támadásban öten haltak meg, a merényletet szélsőséges iszlamisták vállalták magukra.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »