Turisztikai fejlesztések a Győri Egyházmegyében

Turisztikai fejlesztések a Győri Egyházmegyében

A Győri Egyházmegye szakrális értékeinek megőrzéséért, fenntartásáért és bemutatásáért a Széchenyi 2020 program részeként a GINOP-7.1.4-16-2016-00009” azonosítószámú, „Konvent-Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztése” című pályázatával 1,1 milliárd forintból négy településen hat kiállítás jött létre. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 100 százalékos támogatásával megvalósult programmal bővült a Győri Egyházmegye turisztikai termékkínálata, amely által hosszútávon nem csak a látogatói korosztály szélesedik, hanem nő a látogatószám is. Az alábbiakban az egyházmegye sajtóanyagát közöljük.

Köszöntőjében Veres András megyéspüspök elmondta,

az Egyház idejéhez képest rövid idő, a pályázatokhoz képest viszont hosszú időszak volt az öt éves megvalósítás. Örülünk, hogy végre bemutathatjuk a helyszíneket, hiszen nem szeretnénk bezárkózni. Az egész Káptalandombot egy egységként szeretnénk bemutatni. A hónap végére elkészül a Nagyboldogasszony-székesegyház rekonstrukciója is, visszakerül a Héderváry-kápolnába a Szent László-herma. Novemberre fejeződik be a külső felújítás. A város részéről megkezdődött a Székesegyház körüli tér újratervezése, amely az eddigi látványtervek alapján Győr egyik legszebb terévé változik. „

Egy másik helyszín, a soproni Konvent történetét ismertetve Horváth Imre városplébános elmondta, maga az épület is az erős polgári tudatnak, a helyi hagyományok értékének és erejének a példája, de képet kaphat a környék búcsújáró helyeiről, egyházi művészeteiről is, aki felkeresi a Soproni Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt. A mértéktartóan, de igényesen kialakított térben interaktív eszközök, köztük 3D-s panoráma vetítőterem segítik az adott téma mélyebb megismerését. Köszönet a megvalósulásért, egy fontos missziót fog betölteni Sopron, a környék és az ország javára. 

Író Sándor császári plébános atya felelevenítette, hosszas gondolkodás nem kellett, hogy megtalálják a templom melletti épület rendeltetését. A faluban élt egy atya, Wohlmuth Ferenc, aki vértanúhalált halt 1919. június 5-én, akire méltón tekinthetünk mint papra és hazafira. Csendesen, egyszerűen, de a faluban jelenlévő szolgája volt Istennek. Csendességében, imádságában elsajátította azt, ami vértanúságához kellett.

Hírdetés

Életpéldája segíthet abban, hogy az életünk minden részét Istentől megáldottnak lássuk. 

A Konvent-Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztése című projektről szólva Horváth Zoltán Barna projektmenedzser kifejtette: a 2017.05.01-jén indult fejlesztés céljai közt szerepelt, hogy minden generáció megismerhesse a Győri Egyházmegye értékeit. A turisztikai termékkínálat bővítését a szakrális értékek bemutatásával kívánták elérni. A kiállításokat modern, innovatív eszközökkel szerelték fel, hogy komplex élményszerzést nyújtson, egyúttal a szezonalitás kiküszöbölésére is törekedtek. A belföldi látogatók mellett számítanak a külföldi turistákra is, ezért idegen nyelvű feliratok is szerepelnek a tárlatokon. Az angol mellett általában német nyelven, de Horvátzsidányban horvátul is készültek feliratok. A projekt részeként a műemlékkönyvtár 14 kötetét restaurálták, valamint levéltári kutatásokat is folytattak megalapozva a felújítási munkálatokat és a kiállítandó tárgyak történetének írásos emlékeit is felgöngyölítették. 

A Nagyboldogasszony-székesegyház homlokzatának északi oldalán lévő, külön bejáratú és egymás felett található helyiségeiben új kiállítás készült. Kiállították a Győri Egyházmegye legértékesebb és legjelentősebb liturgikus műtárgyait, illetve a bazilikával közvetlen kapcsolatban álló műtárgyakat.

A Káptalandomb 11. szám alatti épületben multimédiás elemekkel és új bútorzattal alakították ki a kiállítást úgy, hogy az megfeleljen a mai kor követelményének. A kiállítótér bővítése mellett 3D-technológia segítségével jelenítik meg a Szent László-hermát, emellett a látogatók virtuális szemüvegekkel tekinthetik meg a többi kiállítási helyszínt. Ilyen virtuális szemüvegekkel Sopronban is találkozhatnak az érdeklődők. A Győri Egyházmegyei Könyvtárban multimédiás eszközöket helyeztek el, valamint a történelmi bútorzathoz illő, a műtárgyak védelmét szolgáló biztonsági vitrineket. Itt időszaki tárlatok megrendezésére alkalmas teret is kialakítottak. A Káptalandomb Információs Pont és Közösségi Térben egy 3D-számítógépes modellel a belváros legjelentősebb egyházi épületei és köztéri alkotásai elevenednek meg. A Soproni Katolikus Konvent épületét felújították, amelyben állandó kiállításon mutatják be a Soproni Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt. A kiállítás a szervezetten érkező csoportok számára teljes körű múzeumi élményt nyújt. Ezt egészíti ki a kialakított közösségi tér, ahol kisebb időszaki kiállításokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat lehet tartani.

A beruházás részeként fogadóhelyiséget alakítottak ki és modern multimédiás eszközöket is beszereztek. Császáron az egykori katolikus iskolát felújították. Multimédiás tartalmak, digitális megjelenítők és interaktív eszközök segítségével a terem egyik felében tíz magyarországi mártír pap életét, munkásságát és emlékezetét mutatják be, köztük a Császáron vértanúhalált halt Wohlmuth Ferenc pap emlékét. A terem másik részében a katolikus templom története elevenedik meg, a fogadóhelyiségben pedig a község történetét ismerhetik meg a látogatók. A Horvátzsidányi Plébánia épületének helyiségeiben olyan helytörténeti kiállítást rendeztek be, ahol multimédiás és interaktív elemek segítségével a község történetén keresztül a katolikus hitű horvát közösség életét ismertetik, kiemelt helyen szerepeltetve Horvátzsidány és a gradistyei horvátok történetét. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »