Turán Lovasíjász Világkupa a Kurultajon – Eredeti Kassai Rendszerben!

Turán Lovasíjász Világkupa a Kurultajon – Eredeti Kassai Rendszerben!

Az idei Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen, augusztus 14-én először kerül megrendezésre a Turán Lovasíjász Világkupa, Eredeti Kassai Rendszerben. A nagy műgonddal kiépített versenypályán kiváló lovassíjászok mérhetik össze tudásukat. A versenyre még rövid határidőn belül lehet regisztrálni lovasíjász versenyzőknek, a jelentkezés részletei a cikk alján olvashatók. 

A Kurultaj a kezdetek óta otthont adott a lovasnomád testvérnépeknek egymás megismeréséhez, a kulturális közös vonások felfedezéséhez és éltetéséhez. Mi más jelentene erősebb kötődést Atilla unokái közt, mint az, hogy mindannyian íjfeszítő lovasnomádok? Mindannyiunk kultúrájának, nyelvének, táncainak, dalainak szerves részei a lovak, a lovasíjászat és a hozzájuk kapcsolódó vonások, sajátságok. Azért, hogy ezt a kapcsolatot ne csak megmentsük, de éltessük is, a Magyar Turán Szövetség idén első alkalommal rendez Lovasíjász Világkupát a Kurultajon. Ennek célja pedig nem más, mint hogy a testvérnépek képviselői összemérhessék tudásukat, alkalmuk legyen a tapasztalatcserérére és hazatérve tovább mozdíthassák előre saját országukban, ennek az ízig-vérig lovasnomád sportnak a felélesztését. Az idei első Világkupán a magyar házigazdákon kívül Törökország, Kirgizisztán és Kazakisztán legjobb lovasíjászai mérkőznek meg, hogy megmutassák, nem csak egymásnak, de a teljes, nemzetközi vendégseregnek is, vérünkben van az őseink tudása. A vér pedig kötelez.

Bíró András Zsoltnak a Kurultaj főszervezőjének, és Kassai Lajosnak a modernkori lovasíjászat megteremtőjének együttműködése mentén  valósul meg a bugaci Világkupa rangos versenye

A Világkupa versenyről

A Világkupa szakmai színvonalát az Eredeti Kassai Rendszerű verseny szabályai garantálják, amely 30 éves, organikus fejlődéssel nyerte el mai formáját és vált nemzetközi szinten a lovasíjászok elfogadott, objektív mérőrendszerévé. A verseny során egy 99 méter hosszú, egyenes pályán kell a versenyzőknek végig vágtatni, a 20 másodperces szintidőn belül. Az egyetlen céltábla, ami 9 méterre helyezkedik el a vágtaszakasz közepétől és egy függőleges tengely mentén forogva, egész végig az íjász felé nézve biztosítja a folyamatos lövés lehetőségét. 90 centiméter átmérőjű tábla három koncentrikus körből áll (30, 60, 90 cm átmérőjűek), amelyek kívülről befelé haladva 2, 3, 4 pontot érnek. A vágta közben ezen köregységekbe csapódó találatok összege adja a lovasíjász pontjainak egyik részét. A másikat a 20 másodperces szintidőből megtakarított idő adja, amelyet századmásodperces pontossággal mér egy elektronika. 12 ilyen futamot kell teljesítenie a versenyzőnek, amelyből az első 3 bemelegítő futam, a ló és a technika finomhangolására szolgál, majd a 9 éles vágta összege adja ki a végleges pontszámot. Mivel ezek a pályák és a rajtuk rendezett versenyek egy szigorú akkreditációs folyamat végén nyerik el a hitelességüket, a világ bármely részén tartott verseny szinte teljesen azonos feltételeket tud biztosítani az indulóknak. Ennek a rendszernek az előnye, hogy a Kurultájon rendezett verseny eredményei is bekerülnek a WFEA (World Federation of Equestrian Archery) világranglistájába, ahol 1994-ig visszamenőleg kereshetőek vissza a pontszámok és szűrhetőek nem csak az éves világranglistákként, hanem stílus-kategóriánként (Kassai feszítés, hüvelykujjas feszítés, tegezből töltő és gyors lovas kategória), nemenként és korcsoportonként is, valamint létezik egy örök-ranglista, amelyen mindenki a valaha lőtt legjobb versenyeredményével szerepel. Ezen világranglisták nem csak az egymással való objektív összehasonlításra adnak lehetőséget, de egy olyan precíz rendszert és módszert is kínálnak, amellyel a lovasíjászok egyéni fejlődése századmásodperces pontossággal visszakövethetővé válik.

A verseny minőségét a Turán Szövetség által precízen megépített, a szabványnak teljes mértékben megfelelő pálya és a versenyt levezető, a Kassai Lovasíjász Iskola kötelékébe tartozó segítők biztosítják. Reméljük, hogy a Kurultájhoz méltó verseny nem csak őseink, de az önök tetszését is elnyeri majd.

Hírdetés

További részletek a versenyszabályokról: https://wfea.world/about-us/rules/A verseny időpontja: 2022. augusztus 14.Indulni saját lóval lehetségesNevezési határidő: 2022. augusztus 01. 0:00Nevezni a [email protected] email címen lehetNevezési díj: 10 000 FtA nevezési díjat a nevezési határidőig befizetni a következő számlaszámra lehet: Kassai Lovasíjász Iskola Kassai Kánság, K&H bank, 10403909-50526774-67661004

Török lovasíjász versenyző a Turán Hagyományőrző Sportok Viadalán, az Eredeti Kassai Rendszerű pályán

 

 

 

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »