Tüntetnek a polgárok

Előre szólok: aki több mint 15 éve fideszes, annak ez nem fog tetszeni.

2006. október 23. volt. Akkor volt a Fidesz később híressé lett nagygyűlése, mely után a rendőrség ok nélkül elverte a békés tüntetőket, miközben az agresszív jobbikos tüntetőket pedig nem bántotta. De ez közismert, nem arról írok most, amit mindenki tud.

Akkoriban én a Keleti pályaudvarnál laktam, azaz 1,7 km távolságra (most direkt megmértem, nehogy marhaságot írjak). Természetesen nem terveztem elmenni a Fidesz-gyűlésre, hiszen nemhogy nem voltam fideszes szavazó, de még kifejezetten taszított is a Fidesz szövege. De kiváncsi voltam, így direkt a gyűlés felé sétáltam a kutyáimmal, kb. másfél órával a kezdés előtt. Így számtalan arra menő embert láthattam, s megnézhettem milyen a tipikus fideszes keménymag. Hiszen tüntetésekre csak a keménymag jár.

Úgy éreztem, mintha mlm-gyűlésre menőket néznék. Mindenki tudja milyen egy mlm-gyűlés közönsége: jól öltözött, erősen lelkes, enyhén sugárzó emberek, akik együtt azt hiszik, hogy milliomosok lesznek. Pedig minden épeszű ember tudja, az mlm-tagok minimálisan kis része lesz milliomos, s ők mind a többi tag kárán. Azaz együttesen ünnepelni a jövendő milliomosságot kb. olyan, mintha a lottózó játékosok gyűlést tartanának, melyen arról beszélnének, hogy “mi mind megnyerjük a főnyereményt”. Gyerekes marhaság.

Az akkori Fidesz ugyanis még liberális volt, kb. kereszténydemokrata alapon, azaz tipikus liberális-konzervatív párt. A fő szólam pedig a “polgár” volt. Viszont mindenki együtt nem lehet polgár, pont ugyanúgy, hogy a dzsekpotot se viheti el mindenki.

A Fidesz akkori alapgondolatában súlyos inkoherenciát láttam, hiszen:

  • vagy magyar utat akarunk, de akkor viszont nem akarhatunk polgárosodást, ez volt nagyjából az akkori Jobbik megoldása,
  • ha pedig polgárosodást akarunk, akkor nem magyarkodhatunk, ez volt kb. az akkori MSZP útja;

Hírdetés

vagy-vagy, de a kettő nem mehet egyszerre.

Persze tudom, a Fidesz akkor ezt hogyan magyarázta ki. Úgy, hogy a polgárosodás jó dolog, de a “komcsik” rosszul csinálják, így meg kell buktatni őket, majd jól kell csinálni. Azaz létezik jó magyar polgárosodás, kb. mint ahogy a szovjetellenes marxisták magyaráznak: Marx eszméje nagyszerű volt, de Lenin és Sztálin elrontották.

Bevallom, magam se láttam ezt még tisztán akkor, de volt egy meghatározatlan érzésem, hogy marhaság amit a Fidesz mond, bár nem tudtam volna akkor ezt így megmagyarázni, mint most. Én akkor azt a megoldást választottam, hogy távol tartottam magamat mindkét tábortól. Mindegyik akkori párt olyan távol állt tőlem, hogy még a kisebb rossz kiválasztása is nehezemre esett.

Amiben biztos voltam: a Fidesz-MSZP harc marhaság, mert alapjaiban ugyanazt akarják, ugyanazt a rossz célt tűzték ki. Kulturálisan persze a Fidesz azért jobban tetszett, mert nyilván jobb egy kis magyarkodás, mint egy kis szivárványoskodás, de ez még nem tett engem fideszes szavazóvá.

Számomra abszolút váratlan meglepetés volt, hogy a 2010-es hatalomátvétel után kiderült, a Fidesz-vezérkar is rájött: a polgárosodás fából vaskarika. Jelszóként persze maradt, nem lehetett már kidobni, de tartalmilag ki lett dobva ahová való: az emésztőgödörbe.

S ezért is esélytelen a mai ellenzék (persze a nyíltan nem-polgári Mi Hazánkat leszámítva): polgárosodást akarnak miközben a társadalom nagy többsége vesztes lenne egy igazi, fejlett, nyugatos polgári rendben.

Szóval a polgárok sose tüntetnek, mert minek tennék. Hiszen vagy hatalmon vannak vagy nem léteznek.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »