Tüntetések a 43 halottat követelő vonatbaleset miatt

Tüntetések a 43 halottat követelő vonatbaleset miatt

Tüntetések a 43 halottat követelő vonatbaleset miatt Kulcsár Péter2023. 03. 02., cs – 09:50

Tüntetések törtek ki Görögországban a már 43 halálos áldozatot és 57 sérültet követelő vonatbaleset miatt. A tüntetők szerint a vasút állapota miatt csak idő kérdése volt, hogy bekövetkezzen egy ilyen tragikus baleset. A résztvevők a vasúttársaság fenntartásáért felelős cég athéni székháza előtt összecsaptak a rendőrökkel, de kedd este tüntettek Szalonikiben és a baleset helyszínétől nem messze fekvő Lárisza városában is.

Kedd éjszaka nagy sebességgel, frontálisan összeütközött egy személyvonat és egy tehervonat az ország középső részén fekvő Lárisza előtt, az ütközés nyomán több kocsi kisiklott és lángba borult. A személyszállító vonaton főleg egyetemisták utaztak, akik egy görög katolikus ünnepségről akartak visszatérni a fővárosból, Athénból Szalonikibe. A tragédia miatt Görögország háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Szakszervezetek eközben arra mutattak rá, hogy a hasonló baleseteknek több oka is lehet, a mostani tragédia pedig régóta fennálló hiányosságokra – a személyzethiányra, a meghibásodott jelzőberendezésekre és az elavult létesítményekre – világított rá.

Hírdetés

A baleset után letartóztatták az 59 éves láriszai állomásfőnököt. Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, de tagadta bűnösségét, és műszaki hibára hivatkozott.A görög média szerint a férfi korábban portás volt, és mindössze néhány hónap alatt képezték át az állomásfőnöki teendők ellátására. Az állomásfőnök január 24-én írta ki a közösségi oldalára, hogy megkapta a szükséges minősítést, alig több mint egy hónapja dolgozott ebben a munkakörben.

Benyújtották lemondásukat a Görög Vasúti Szervezet (OSE) és leányvállalata, az ERGOSE vezetői is. A vasúti dolgozók tiltakozásul és gyászuk jeléül csütörtökön sztrájkot terveznek, mert szerintük a görög állam harminc éve elhanyagolja a vasutat.A vasúttársaság mozdonyvezetőinek elnöke súlyos panaszt fogalmazott meg az Athén–Thesszaloniki vonalon közlekedő vonatok működésével kapcsolatban. Mint mondta, semmi sem működik rendesen, minden irányítás kézzel történik, kizárólag manuális üzemmódban dolgozunk az Athén–Thesszaloniki vonalon. A közlekedési lámpák sem működnek. Ha működnének, a mozdonyvezetők látnák a pirosat, és időben megállnának. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy a mozdonyvezetők vakon mozognak, a mozdonyvezetők elnöke azt válaszolta, hogy „rádió útján állomásfőnöktől állomásfőnökig továbbítják az információkat”.

(Tx, Npsz, Nlc)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »