Túlpörgött a kampánygépezet

Túlpörgött a kampánygépezet

Bár Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója helyénvalónak találta, hogy állami hivatalnokoknak és közmunkásoknak kell telefonálgatniuk a vasárnapi kvótanépszavazás eredményessége érdekében, Lázár János mindezt már határozottan cáfolta. Az ügyben ellenzéki pártok és magánszemélyek is a hatóságokhoz fordultak. Csúcsra jár a kampány: hét végén a kormányablakok is nyitva lesznek, és a polgármestereknek is ügyködniük kell.

Máté véleményét nem kívánjuk kommentálni – így reagált Lázár János a tegnapi kormányinfón Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnökének szavaira, aki nem tartotta aggályosnak, hogy a kormányhivatalnokok munkaidőben kampányolnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem igaz, hogy a kormányzati alkalmazottak telefonon népszavazási részvételre buzdítanak szavazókat hivatali időben. Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig egyenesen konteónak nevezte az esetet, hozzátéve, nincs bizonyíték arra, hogy ilyesmi történt.

Csakhogy mindez nem teljesen felel meg a valóságnak. A 444.hu kedden arról írt, minisztériumi közhivatalnokokat utasítottak arra államtitkári szintről, hogy munkaidőben, közhivatalnokként, pártútmutató alapján hívogassanak fel szavazókat a Kubatov-listáról, voksolásra buzdítva őket. A portál egy dokumentumot is közölt, amelyen a kampányszöveg volt olvasható. Ezt a szöveget nevezte szerda este „kommunikációs támpontnak” Kocsis Máté az ATV-ben.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: „Ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak lehetőségük van arra, hogy ebben részt vegyenek, és hogy ha ehhez nekik egy kommunikációs támpont kell, én azt azért nem tartom egy olyan nagyon durva dolognak.” Hozzátette azt is: „Ezek technikai részletkérdések.”

Hírdetés

A telefonálgatások miatt több párt és magánszemély is jelezte, hogy feljelentést tesz. A Demokratikus Koalíció választási csalás gyanúja miatt tesz bejelentést a Nemzeti Választási Bizottságnál. Erre Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt vetette fel, hogy valójában a Gyurcsány Ferenccel egyetértők is állhatnak mind emögött. Szerinte ugyanis ha valaki tényleg telefonálgatott, annak vizsgálni kell a szándékát is. – Például egy DK-tag direkt azért tenne ilyet, hogy a népszavazás intézményét lejárassa – mondta.

De feljelentést tesz az LMP is. Hadházy Ákos, a párt társelnöke úgy véli, hűtlen kezelésről és hivatali visszaélésről van szó, mert a dolgozóknak nincs a munkaköri leírásukban a telefonálgatás, ráadásul a emiatt a munkájukat sem végzik. Tényi István Fidesz-tag szintén hivatali visszaélés, valamint személyes adattal való visszaélés miatt fordult a hatóságokhoz.

A csúcsra járatott kampányról egyébként nem csak a Fidesz telemarketinges gépezete tanúskodik. Lapunk birtokába jutott egy kormánypárti képviselő körlevele is, amely a polgármesterek figyelmét hívja fel a népszavazás fontosságára. Ebben településvezetők „figyelmébe ajánlotta”, hogy juttassanak el egy sablonlevelet az ott élő családokhoz, hogy mindenki „érezze a szavazás súlyát”.

Tegnap arra is fény derült, hogy a népszavazás hétvégéjén a kormányablakok is nyitva tartanak. Méghozzá azért, mert a szavazókörben csak az adhatja le a voksát, aki tudja igazolni a személyazonosságát, és bemutatja a lakcímkártyáját. Ugyanakkor előfordult, hogy csak a szavazáskor derül ki, ha valakinek lejárt az okmányának érvényessége. Lázár János elmondta, ügyeleti jelleggel minden kormányablak nyitva lesz, hogy ha valakinek hiányzik személyi okmánya, igazolni lehessen a személyazonosságát. A miniszter hangsúlyozta a kormányablakokban és járási hivatalokban nincsenek kormányplakátok, csak az NVI által kiadott népszavazási felhívás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »