Tudósok mellszobrait távolítják el az egyik brit egyetemen. Az ok: túl fehérek és férfiakat ábrázolnak

Tudósok mellszobrait távolítják el az egyik brit egyetemen. Az ok: túl fehérek és férfiakat ábrázolnak

Az ember azt gondolná, hogy a nagyhírű londoni King´s College egyetemen – ami rendszerint a legjobb iskolákat rangsoroló toplisták élén végez – van sütnivalójuk az embereknek.

Nos, úgy tűnik, hogy ez nem minden esetben van így, ugyanis Patrick Leman, a Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézet dékánja nemrégiben bejelentette, hogy eltávolíttatja több, a gyarmati korszakot idéző, a fehér ember felsőbbrendűségét, egyeduralmát hirdető egykori tudós mellszobrát, hogy az alakok helyét átvehesse a sokszínűség szoborcsarnoka.

A tudósok túlságosan fehérek és férfiak

Diákok generációi vethettek naponta pillantást azoknak a jelentős tudósoknak a mellszobraira, akik valami kiemelkedőt alkottak a pszichológia, a pszichiátria és az idegtudomány terén, továbbá hozzájárultak a londoni King´s College egyetem jó híréhez. Csakhogy a világnézeti semlegességet, de mindenekelőtt a biztonságos életteret óhajtó politikailag korrekt diákok követeléseinek fejet hajtva az intézet dékánja úgy döntött, hogy az egyetem a 21. században már nem olyan értékeket fog előnyben részesíteni, mint a műveltség és az érdem, hiszen a fő kritériummá ezentúl a bőrszín és a származás válik.

Az egyetem annak érdekében, hogy jobban idomuljon a diákok interkulturális közegéhez, és a tudományt minél nemzetközibb módon művelhesse, képes eltávolíttatni a híres tudósokat ábrázoló mellszobrokat a pszichológiai tanszékről. A dékán érvelése szerint egyáltalán nem arról van szó, hogy a mellszobrokat szemetesbe dobnák, csupán a fehér, szakállas bácsik mellett más kultúrából érkező tudósokat is szeretnének bemutatni.

Az aktivisták, a diákok, valamint a brit baloldal képviselői szerint a mellszobron szereplő tudósok túlságosan is „fehérek”, s ha ez még nem lenne elég, akkor az összes mellszobron szereplő tudós férfi. A mai korban pedig mindez elképzelhetetlen, hiszen a gendertudományok, a multikulturalizmus és a politikai korrektség mindezt nem engedélyezi!

– mondta Patrick Leman professzor, majd hozzátette, hogy azok a tudósok, akiknek a mellszobrai és arcképei az egyetem csarnokában vannak kihelyezve, túlságosan „fehérek”, így a külföldi diákokból szorongást, alsóbbrendűséget, netalántán a gyarmatosításra emlékeztető emlékeket válthat ki.

Hírdetés

Az emberek teljesen megbolondultak

– mondta Sam Barrett a King´s Conservative Association elnöke.

A hiperkorrektségre való törekvés már a híres oxfordi egyetemre is beszivárgott. Állítólag egy nigériai diáklánynak nem tetszett Cecil Rhodes XIX. századi gyémántkereskedő, iparmágnás és államférfi szobra, mely az oxfordi egyetem egyik épületének homlokzatán található. „Akárhányszor ránézek, kimondhatatlan fájdalmat érzek” – mondta a lány.

Feltehetjük azt a kérdést, hogy a szóban forgó nigériai diáklány miért éppen Nagy-Britanniát választotta tanulmányai színhelyéül, ha ilyen traumái vannak a gyarmatosítástól? Amennyiben ilyen problémákkal küzd, akkor miért nem ment Prágába, Brünnbe vagy Kijevbe tanulni?

A multikulturalizmus és a politikai korrektség híveinek ezen húzásai a keresztes háborúkhoz kezdenek hasonlítani. Azonban az egész „harc” végül egy nagy vereséggel fog végződni, ahol nem győztesek, hanem legyőzöttek lesznek.

Körkép.sk

Nyitókép: expres.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »