Tudományos szimpózium a Reménység Szigetén

Tudományos szimpózium a Reménység Szigetén

Németh Géza református lelkész születésének 90. évfordulója alkalmából az Erdélyi Gyülekezet a Selye János Egyetem Református Teológiai Karával közösen nemzetközi tudományos konferenciát szervez, mely június 3-án és 4-én kerül megrendezésre Budapesten, a Reménység Szigetén. A konferencia fő témája Németh Géza református lelkész munkásságának bemutatása (kiemelten górcső alá véve a szocializmus idején meghurcolt lelkész drogmissziós és menekültmissziós tevékenységét), emellett a felvidéki és az erdélyi reformátusság egyes belmissziós problémáinak vizsgálata.

A konferencia szakmai elnöke dr. Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, az ószövetségi tudományok professzora. A Selye János Egyetem és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem doktoranduszain kívül előadást tart még dr. habil Lukács Olga, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának professzora és dékánja, dr. Gonda László, a Debreceni Református Egyetem Hittudományi Karának docense, dr. Petheő Attila, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának docense és dr. Tömösközi Ferenc, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának adjunktusa.

A kiállításon Buda Ferenc címadó versét Kanda Pál színművész mondja el. Németh Géza versei vasárnap délután lesznek hallhatók Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművésznő előadásában.

Hírdetés

Az Erdélyi Gyülekezetnek mind hitéletében, mind pedig a hitéletéhez szorosan kapcsolódó karitatív és kulturális tevékenységeiben sajátos karaktere van. Ezt a karaktert elsődlegesen az erdélyiség szóval jellemezhetjük, ami alapvetően a sorskérdéseinket illető felelős gondolkodást jelenti, s természetesen a műveltséget és a szabadság szeretetét. A Reménység Szigetének a kulturális élete rendkívül aktív és sokszínű, hiszen gyakran író-olvasó találkozók, színi előadások, orgonakoncertek, zenés előadások, kiállítások és egyéb kulturális események helyszíne. A gyülekezet templomának oldalhajójában található a Kárpát-medence legjelentősebb fejfagyűjteménye, mely nemrégiben a magyar kulturális örökség része lett. Nem elhanyagolható az a szőttesgyűjtemény sem, melyet a gyülekezet tagjai hoztak létre, s hatalmas kulturális értéket képvisel az Erdélyi Gyülekezet közel 40 ezer kötetes könyvtára is.

A rendezvény programja ide kattintva olvasható.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »