Tuchel újra Dortmundba látogat, a Bayern nagy fába vágta a fejszéjét

Az Eb-selejtezők miatt a múlt héten szüneteltek a nemzeti bajnokságok, ám ennek ellenére egy nem akármilyen edzőkeringőnek lehettünk szemtanúi. A Bayern München menesztette Julian Nagelsmannt, helyére pedig a Chelsea és a Dortmund volt edzőjét, Thomas Tuchelt szerződtették. Mindeközben a Tottenhamnél is megköszönték Antonio Conte munkáját, a londoni klub azonban a sportigazgatóját is elveszítheti.

Talán a sors fintora, hogy sorozatunk első részében – amely egy őszi válogatott szünet alatt született –ugyancsak edzőkeringőről írtunk, s már akkor is szó volt arról, hogy a gyenge szezonkezdetet produkáló Bayern München vezetőedzőjét, Julian Nagelsmannt meneszthetik. Antonio Conte helyzete is többször terítékre került már, az olasz tréner pedig újfent hozta a formáját: ezúttal sem tudott két évnél tovább maradni egy klubnál. Conte várhatóan ismét Olaszországban vállalhat munkát, Nagelsmannt pedig azóta a Tottenhammel és a Real Madriddal is szóba hozták, ám a 35 esztendős német trénernek más tervei vannak a jövőre nézve.

Hibát követett el a Bayern Nagelsmann kirúgásával?

Ne is kerülgessük tovább a forró kását, nézzük hát, mi is történt a múlt héten Münchenben. Csütörtök este Nagelsmann és a Bayern játékosai is a sajtóból értesültek a hírről, miszerint a bajor klub menesztette a német edzőt – aki nem mellesleg éppen síelni volt, hiszen az Eb-selejtezők miatt a Bundesliga is szünetelt. Pénteken aztán hivatalosan is közölték az edzővel, továbbá meg is nevezték utódját, aki nem más lett, mint a Borussia Dortmundot 2015 és 2017 között irányító Thomas Tuchel – s akinek stábjába másodedzőként ismét bekerült a Lőw Zsolt.

Tuchelt tavaly szeptemberben menesztették a Chelsea-től, miután elveszítette a vezetőség, s egyes hírek szerint az öltöző bizalmát is. Ilyen szempontból pedig igencsak érdekes a müncheniek döntése, hiszen Hasan Salihamidzic klubelnök nemrég elhintette, hogy Nagelsmann és a játékosok közt már nem működött a kapcsolat.

Valódi okként egyébként nem ezt, hanem a 2023-as naptári évben elhullajtott 10 pontot és a Bundesliga első helyének elvesztését nevezték meg. Oliver Kahn, a klub legendája, s egyben vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a teljesítmény nagyon hullámzó volt, amely nemcsak az idei célkitűzéseik elérését veszélyeztette, hanem a jövőbeli céljaikat is. Ezért aztán cselekedniük kellett.

A döntéssel merészet, ugyanakkor kétségkívül nagyot húztak a bajorok, hiszen a szezon döntő szakaszában vezetőedzőt cserélni akár öngyilkosságnak is tűnhet. Ellenben a hírek szerint a Bayern már régóta szerette volna magához csábítani Tuchelt, s nem akarták, hogy a Real Madrid vagy a Tottenham elhappolja előlük a németet.

Az már más kérdés, hogy a bajorok a Bajnokok Ligájában eddig 100%-os teljesítményt nyújtottak, s a Messivel és Mbappéval felálló PSG-t is könnyűszerrel kiejtették. Ahogyan az is megfontolandó, hogy bár Tuchel megszerzése nagy fegyvertény lehet, a hétvégi Dortmund elleni, bajnoki döntővel felérő mérkőzés előtt nem biztos, hogy jó ötlet volt edzőt cserélni. Nem beszélve a BL-ről, ahol április elején a Manchester City otthonában lépnek majd pályára.

Persze, a futballban gyakran érvényesül „az új seprű jól seper” elve, s Thomas Tuchel párszor már túljárt Pep Guardiola eszén – 2021 májusában pont a BL-döntőben. S ha Nagelsmann valóban elveszítette az öltöző bizalmát, akkor a Bayern talán még jól is járhat ezzel a lépéssel. Az már megint csak más kérdés, hogy Tuchellel mennyi időre tudnak tervezni, hiszen a krumbachi születésű német edző habitusában és természetében inkább Antonio Contéhez hasonlítható.

Nem tartott sokáig a románc

S ha már Conte, sorozatunk legutóbbi részében idéztünk az olasz tréner igencsak merész nyilatkozatából, amelyben többek közt a klub vezetését tette felelőssé, amiért a Tottenham hosszú ideje nem nyert semmilyen trófeát. A kemény szavak hallatán az ember már sejthette, hogy a Chelsea-vel 2017-ben Premier League-et nyert Conte és az észak-londoni klub hamarosan búcsút inthetnek egymásnak.

Daniel Levy klubelnök úgy indokolta a döntést, hogy a Tottenhamnek a hátralévő 10 bajnokin reális esélye lehet a Bajnokok Ligája-indulást érő 4. hely megszerzésére. „Mindannyiunknak össze kell fognunk és szintet kell lépnünk, hogy a lehető legjobb helyezést biztosítsuk a klubunknak és a csodálatos, hűséges szurkolóinknak” – fogalmazott Levy.

A Tottenham Conte első évében rögtön kvalifikálta magát a BL-be, ám az idei szezon kieséses szakaszában nem sikerült kiharcolniuk a továbbjutást az AC Milan ellen, ami vélhetően szintén hozzájárult a kapcsolat romlásához. Az utód kapcsán régóta felmerült a korábbi edző, Mauricio Pochettino, valamint Luis Enrique neve, de a múlt héten Julian Nagelsmann is képbe került. A klubot addig is a másodedző, Cristian Stellini irányítja majd, ám az mindenképp árulkodó, hogy Pochettino 2019-es távozása Conte volt a negyedik edző, aki a Tottenhamnél megfordult.

Londonban ugyanakkor nemcsak új edző után kell nézniük, hiszen a legfrissebb hírek szerint a FIFA eltiltotta a klub sportigazgatóját, Fabio Paraticit minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Ennek oka, hogy Paratici ugyanis korábban annál a Juventusnál látott el hasonló feladatokat, amelyet januárban pénzügyi trükközések miatt 15 pontos levonással sújtottak.

A hét videója

A Bayernnél gőzerővel készülnek a hétvégi Der Klassikerre, avagy a Dortmund elleni rangadóra, amely döntő fontosságú lesz a bajnokság szempontjából. Ezt támasztja alá az alábbi, müncheniek edzésén készült videó is, amelyen Thomas Müller egy sajátos tréningformát választott: a kapu helyett az egyik ablakot célozta meg…

7 hír 1 mondatban

A hétvégi menü:

Hírdetés

március 31. (péntek)

20:30 – Eintracht Frankfurt – Bochum (Bundesliga)

21:00 – Olympique Marseille – Montpellier HSC (Ligue 1)

április 1. (szombat)

13:30 – Manchester City – Liverpool (Premier League)

15:30 – FC Schalke 04 – Bayer Leverkusen (Bundesliga)

16:00 – Arsenal – Leeds United (Premier League)

16:00 – Crystal Palace – Leicester City (Premier League)

18:00 – Inter – Fiorentina (Serie A)

18:30 – Bayern München – Dortmund (Bundesliga)

18:30 – Chelsea – Aston Villa (Premier League)

20:45 – Juventus – Hellas Verona (Serie A)

21:00 – Elche – Barcelona (LaLiga)

április 2. (vasárnap)

15:00 – West Ham United – Southampton (Premier League)

15:30 – 1. FC Köln – Borussia Mönchengladbach (Bundesliga)

16:15 – Real Madrid – Real Valladolid (LaLiga)

17:30 – Newcastle United – West Ham United (Premier League)

20:45 – Napoli – AC Milan (Serie A)

20:45 – Paris Saint-Germaine – Olympique Lyon (Ligue 1)

21:00 – Atlético Madrid – Real Betis (LaLiga)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »