Tű a szénakazalban: terroristákat keresnek a betolakodók között – tízezrek kószálnak szabadon az országban

Tű a szénakazalban: terroristákat keresnek a betolakodók között – tízezrek kószálnak szabadon az országban

Tíz, terrorizmussal gyanúsítható személy adatait, fényképeit, útleveleinek másolatát juttatták el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága munkatársainak egy zárt hálózaton keresztül, hogy azonnal jelezzék, ha munkájuk során találkoznak az illetőkkel – tudta meg a Napi Gazdaság.

A lap forrásai ezzel kapcsolatban annyit közöltek, az információk külföldi hírszerző szolgálattól érkeztek azt követően, hogy híradások jelentek meg a Bosznia-Hercegovinában működő dzsihadista kiképzőtáborokról. A gyanús személyek tehát az ország déli határain keresztül érkezhetnek hazánk területére. A titkos­szolgálati segítségre azért is szükség van, mert jelenleg mintegy negyvenezer menekültügyi eljárást kell lefolytatniuk a hatóságoknak. Ez rendkívüli módon leterheli a szakembereket, akik így nehezebben tudják kiszűrni a rossz szándékú határátlépőket. A bevándorlók csaknem fele nem is jelenik meg az adott határidőn belül az általa kijelölt szálláshelyen, ami szintén nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Több tízezer betolakodó kószálhat szabadon az országban

Ha a migránsokat a határnál elkapja a rendőrség, nyilvántartásba veszik őket, rögzítik az adataikat. Ezt követően elszállítják őket a bevándorlási hivatalba, ahol újra fel kell venni az adataikat (természetesen ez itt is bemondásra történik, mert irataikat a "menekültek" gondosan széttépik – a szerk.), és részletes vizsgálatnak vetik alá őket. Ezt követően kapják meg az utazási igazolásukat, és egy tájékoztatót arról, melyik szálláshelyen, befogadóállomáson kötelesek megjelenni. Amennyiben ezt nem teszik meg 48 órán belül, a velük kapcsolatos eljárást végzéssel megszüntetik. Ennek is köszönhető, hogy a bevándorlók egy része, akár több tízezer ember kószálhat szabadon az országban, amíg valahogyan tovább utazik Nyugat-Európába.

A helyzet mától változhat meg jelentősen, legalábbis jogilag. Augusztus elsejétől ugyanis érvénybe lép az új menekültügyi szabályozás. Ennek értelmében például gyorsított eljárással lehet megállapítani, hogy ki számít valóban menekültnek, és ki az, aki kitoloncolható. Meghatározzák a biztonságos országok körét is, ahová visszaküldhetők a bevándorlók, ha ott – akár oltalmazottként vagy menedékkérőként – egyszer már regisztrálták őket.

Hírdetés

Nem bírják a nyomást

A migrációs nyomást lassan már a rendőrök sem bírják, szerdán több mint ezerhatszáz határsértőt fogtak el, nagyüzembe kapcsoltak a szállítók. A rendőrök 53 csoportban 1391 határsértőt, köztük 256 gyermeket tartóztattak fel a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. A szerdai adatok szerint országszerte tiltott határátlépés miatt 1648 embert fogtak el a rendőrök, hat esetben közokirat-hamisítás, két gyanúsítottal szemben pedig embercsempészet miatt indult büntetőeljárás – tájékoztatott a rendőrség.

Eközben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba került egy 28 éves román állampolgár. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi múlt vasárnap az M1-es és az M7-es autópálya közös szakaszán egy román rendszámú tehergépkocsival Ausztria irányába haladt, amikor Budaörsnél igazoltatták. A jármű rakterében Magyarországon illegálisan tartózkodó 36 külföldi, zömében afgán állampolgárt találtak.

Eltérő kultúrák találkozása

Migránsok elleni bűncselekmény is történt: négy szír állampolgárt kiraboltak Szegeden a cigányok, a rendőrség elfogta az egyik gyanúsítottat, társa ellen országos körözést adtak ki. A zöldhatárt illegálisan átlépő szíreket a két férfi Szegednél vette fel autójába, de Budapest felé egy fegyverutánzattal a náluk lévő pénz átadására kényszerítették a szíriai utasokat, majd kitették őket Szegeden. Ugyancsak szerdán és Szegeden a rendőrök a Sínpár soron elfogtak egy 40 éves férfit, akinek az autójában négy szír állampolgár utazott. Ők a sofőrnek 1600 eurót fizettek azért, hogy Budapestre vigye őket.

Közben az Index arról írt, hogy tegnap óriási razziát tartottak a rendőrök a Keleti pályaudvaron, és tucatjával vitték el a "menekülteket". Ezt a BRFK és a kontinenshódítókat segítő Migration Aid szervezet is cáfolta. Mint közölték, valójában csak rutinellenőrzés volt, és csupán pár embert kísértek be, akiknek lejártak a papírjaik, de őket is elengedték az igazolványok meghosszabbítása után.

(Napi Gazdaság nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »