Trump szükségállapotot rendelt el, újabb zavargásoktól tartanak

Trump szükségállapotot rendelt el, újabb zavargásoktól tartanak

Donald Trump amerikai elnök január 24-ig tartó szükségállapotot rendelt el Washingtonban hétfőn – közölte a Fehér Ház, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre hívták fel a figyelmet Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán.

A szükségállapotról szóló rendelkezés lehetővé teszi az amerikai belbiztonsági minisztérium és a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) számára, hogy szükség szerint összehangolják tevékenységüket a helyi rendvédelmi hatóságokkal.

Washington polgármestere, Muriel Bowser hétfőn elmondta, attól tart, hogy újabb erőszakos személyek érkezhetnek a városba a beiktatás előtt, és arra szólítja fel a lakosokat, hogy kerüljék el a fővárost a következő napokban.

Jelenleg arra ösztönözzük az amerikai embereket, hogy virtuálisan vegyenek részt a beiktatáson, és védjék meg a várost a január 6-án tapasztalt erőszakos felkelés megismétlődésétől”

Hírdetés

– magyarázta Bowser.

Trump a kongresszus épületénél kitört zavargásokról hétfőn este folytatott megbeszélést Mike Pence alelnökkel. Ez volt az első találkozó kettejük között, miután az elnök múlt szerdán bírálta alelnökét, amiért nem próbálta megakadályozni riválisa, a demokrata párti Joe Biden megválasztott elnökre leadott szavazatok elektori hitelesítését a kongresszus rendkívüli ülésén.

A Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékes hétfői beszámolója szerint Trump és Pence összetartást mutatott.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez, vagyis az alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak Donald Trump azonnali leváltásának érdekében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »