Trump nélkül is dübörög a gyűlölet

Trump nélkül is dübörög a gyűlölet

Egy év alatt, 2014 és 2015 között mintegy 7 százalékkal növekedett a gyűlölet bűncselekmények száma az Egyesült Államokban – derül ki a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) számaiból. Noha a faji alapú támadások több mint felét a feketék elleni agresszió teszi ki, az erőszakos vallási megkülönböztetés áldozatai pedig legtöbbször a zsidó közösség tagjai, szomorú mértékben tör fel a muszlimok elleni atrocitások száma is. Látni kell, hogy nem feltétlenül Donald Trump feltűnésével erősödtek fel az indulatok, hiszen 2013-ban még több gyűlöletbűncselekményt követtek el.

Már az Egyesült Államokban történt muszlimellenes bűncselekménynek számán is érződik a fokozódó szembenállás a Nyugat és az arab világ között. Az FBI statisztikái szerint 2015-ben az egy évvel korábbinál kétharmadával, mintegy 66 százalékkal több, 257 rasszista bűncselekmény áldozatai voltak muszlimok. Ez 15 éve a legmagasabb szám, csak 2001-ben támadtak meg több muszlimot, abban az évben, amikor az al-Kaida szélsőségesei szeptember 11-én véres merényleteket hajtottak végre a World Trade Center és a Pentagon ellen.

Annak fényében érdekes ez, hogy Európával szemben az Egyesült Államokban jóval kisebb, mindössze egy százaléknyi a muszlim közösség lakossághoz mért aránya. A tengerentúlon ráadásul kevesebb merényletet követett el az Iszlám Állam, és a nyilvánvaló földrajzi okok miatt a migrációs válság is jóval kevésbé érezteti hatását. Az Egyesült Államok muszlim közösségének tagjai ráadásul képzettségben csak minimálisan maradnak el a többségi társadalom tagjaitól, ráadásul nem is keresnek rosszul, így a szociális helyzetük sem számít kirívóan nehéznek. Mégis, a Pew Research Center 2014-es, átfogó felmérése szerint az amerikaik számára a muszlimok alkotják a legkevésbé elfogadott vallási felekezetet. A megkérdezetteknek nullától százig kellett értékelni a különböző vallásúakat aszerint, hogy mennyire kedvelik őket, a muszlimok a sor végén kullogva 40 pontot kaptak, még az ateisták is előrébb végeztek, 41 ponttal. Úgy tűnik, nem teljesen állják meg a helyüket azok a főleg liberális oldalról hangoztatott érvek, miszerint Donald Trump mesterségesen gerjesztett muszlim ellenességet, inkább úgy tűnik, egy már valós jelenséget próbált meg felhasználni.

 Sarkar Haq new yorki üzletében, szeme alatt még látszik a verés nyoma Fotó: Jewel Samad / Europress/AFP  

Hírdetés

Persze az sem garancia semmire, ha egy vallási csoport népszerűnek számít. A zsidó hitközösség ugyanis a leginkább elfogadottnak számít, a már említett felmérés során 63-as pontszámot kaptak, ez jobb a katolikusoknál és az evangélikusoknál is. Mégis, tavaly az egy évvel korábbiakhoz képest 9 százalékkal több alkalommal, 664-szer támadtak rá izraelitákra.

Tavaly mintegy négyezer faji alapú támadást regisztráltak az Egyesült Államokban. Ezeknek több mint fele, egész pontosan 52,7 százaléka feketék ellen irányult. Furcsának tűnik, de ezt az afroamerikai közösség szempontjából még pozitívan is lehet értékelni, hiszen a megelőző két évben egyaránt körülbelül a faji bűncselekmények kétharmadát szenvedték el az Egyesült Államokban élő feketék. Az utóbbi időszakban viszont rendkívül feszültté vált a viszony az afroamerikai és a fehér közösség között, ezt jelzik többek közt a feketékkel szembeni rendőri túlkapások miatt szervezett, nem egyszer több tízezres létszámú tüntetések. Afroamerikai oldalról vannak, akik tovább is mennének az egyszerű polgárjogi harcosoknál, és fegyverrel vennének elégtételt.

Az Új Népi Fekete Párducok Párt például fegyveres gyakorlatokat és kiképzéseket is szervez. A Magyar Nemzetnek korábban interjút adott a szervezet vezetője, Babu Omowale lapunknak arról beszélt, hogy a feketéknek maguknak kell irányítaniuk az oktatásukat, politikusaikat és a gazdaságukat. A mozgalom radikalizmusára és ambíciójára jellemző, hogy távlati céljuk öt szövetségi tagállam Louisiana, Mississippi, Dél-Karolina, Alabama és Georgia kiszakítása Washington irányítása alól, és új, fekete vezetésű köztársaságot alapítani.

Az összes gyűlöletbűncselekmény számát illetően 2015 nem volt kiugró év, hiszen az 5850 támadás több a 2014-es adatnál (5479), de például a 2013-asnál (5928) már kevesebb.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »