Trump megtámadta a michigani szavazat-újraszámlálást

Fellebbezett Donald Trump megválasztott amerikai elnök a michigani szavazatok újraszámolása ellen, amelyet még másfél hete kezdeményezett a zöld párti elnökjelölt, Jill Stein. Trump jogászai azzal érvelnek, hogy „a választási bizottság nem adhat helyet ennek a törvénytelen kérvénynek, kockáztatva azt, hogy az elektori kollégium szavazásakor nem lehet beleszámítani a michigani szavazatokat, mert egy egy százalékot szerző jelölt elégedetlen a végkimenettel”. A beiktatásra váró államfő azzal vádolja Steint, hogy bohózattá degradálja a választást, írja a The Guardian.

„A Trump-kampány cinikus erőfeszítései, hogy késleltesse az újraszámlálást, és szükségtelen költségeket okozzon az adófizetőknek, szégyenletes és felháborító” – nyilatkozta az ügyről Stein. A politikus biztosította a szavazóit, hogy a szavazatszámlálásra sor kerül majd. Az új elnök lépéséről azt mondta, hogy aláássa a demokráciát.

Michigan állam minisztere, Ruth Johnson azt közölte, hogy az újraszámlálás eredetileg pénteken kezdődött, és a hétvégén is folytatódott volna. Azonban a fellebbezés miatt addig nem kezdik el, amíg az állam választási bizottsága nem dönt az ügyben. Ez az USA-ban egyébként jóval gyorsabb folyamat, mint Magyarországon, akár egy nap alatt dönthetnek.

Nem úgy a szavazatok összesítése: Michiganben épp a héten lett meg a hivatalos végeredmény, majd három héttel a november 8-ai választás után. Azonban Stein csak azt kezdeményezte, hogy ott számolják újra a leadott voksokat, ahol elektronikus rendszert használtak. Az egész procedúrát ugyanis azért kérte, mert felmerült, hogy hekkerek belenyúlhattak a választási eredményekbe, és a zöld párti politikus szerint csak a papíralapú voksok ellenőrzésével biztosítható a választás tisztasága. Másrészről gyanúsnak tartja, hogy Trump ott nyert, ahol elektronikus voksolás volt.

Stein két másik államban kezdeményezte még a revíziót: Wisconsinban és Pennsylvaniában. Mind a három államban 10-150 ezernyi szavazatkülönbség volt Hillary Clinton és Donald Trump között.

Az új elnök nem viseli jól a feltételezést és az újraszámlálást. Két nappal a kezdeményezés után a Twitteren kelt ki magából a procedúra ellen, azt állítva, hogy valójában tőle csaltak el három államot, mert illegális bevándorlókat is hagytak szavazni. A kifakadása hevében még a CNN riporterét is név szerint hazugnak nevezte.

Trump állítását a Fehér Ház cáfolta, igaz, Stein feltételezését is elutasította.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »