Trump ismét a kínai sárkány bajszát húzgálta

Trump ismét a kínai sárkány bajszát húzgálta

Még hivatalba sem lépett, Donald Trump máris megborítaná a fennálló világrendet. Azután, hogy egy tabut ledöntve legutóbb közvetlenül beszélt telefonon a tajvani elnökkel, ezúttal a Fox televízióban adott interjújában húzgálta meg a kínai sárkány bajszát. Méghozzá a legfájóbb ponton. A megválasztott amerikai elnök ugyanis nem érti, miért kellene ragaszkodniuk az „egy Kína” politikához? Pontosabban Trump megkérné ennek az árát: szerinte a megadóztatott amerikai termékek, a Dél-kínai-tengeren épülő „erőd”, Észak-Korea megfékezése, hogy nukleáris fegyvereket fejlesszen mind az alku tárgyát képezhetnék. És hogy mi a véleménye az ominózus telefonhívásról?

Nem akarom, hogy Kína diktáljon nekem. Miért kellene egy másik nemzetnek megmondania nekem, hogy fogadjak-e egy telefonhívást?

– dobta sutba a diplomáciát a megválasztott elnök.

Hírdetés

Az Egyesült Államok részéről 1979-ben Jimmy Carter akkori amerikai elnök ismerte el a az egy Kína elvét, vagyis, hogy Tajvan hivatalosan Kína részét képezi.

Durcás kisgyerek

Donald Trump kijelentéseit a kínai média meglehetősen felháborodva fogadta. „Az egy Kína elvet nem lehet adni-venni. Úgy tűnik Trump csak az üzlet nyelvén ért, és azt hiszi, mindennek van ára, és ha elég erős hozzá, bármit megvehet vagy eladhat erővel” – írta például a CNN szerint a Global Times.

A kormány egyik szócsövének számító portál véleménycikkében a megválasztott elnök szemére veti, hogy külpolitikájában úgy viselkedik, mint egy durcás kisgyerek, ugyanakkor részben mentegetve úgy vélik, rossz tanácsadók vehetik körbe Trumpot, és korai még ítélkezni fölötte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »