Trump: Hibáztassák a bírót, ha „történik valami”!

A bíróságot kell hibáztatniuk az amerikaiaknak, „ha valami történik” – mondta Donald Trump, kritizálva James Robart bírót, aki elrendelte a beutazási tilalmi rendelet felfüggesztését. Az amerikai elnök hozzátette: arra utasította a belbiztonsági minisztert, hogy „nagyon gondosan” ellenőrizzék azokat, akik belépnek az Egyesült Államok területére – írja a BBC.

„Nevetséges, és felül lesz bírálva!”

Donald Trump korábban a Twitteren élesen bírálta Robartot, akit még az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki. „Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!” – írta az elnök még az igazságügyi tárca lépése előtt.

Később az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét kritizálta: „Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?”

Hírdetés

Trump később – ugyancsak Twitter-üzenetek formájában – hangsúlyozta, hogy a bíró „szörnyű döntése” miatt „nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba”. Egy másik üzenetben kijelentette: a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokban potenciális terroristák előtt, és „a rossz emberek nagyon örülnek”.

Fellebbezési beadvány

James Robart szövetségi bíró pénteki döntése azonnali hatályú és országos érvényű, aminek értelmében a hét, muzulmán többségű ország (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) állampolgárainak az Egyesült Államokba történő beutazása ismét lehetségessé vált. A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba. A belbiztonsági tárca is bejelentette, hogy felfüggesztik a rendelet alkalmazását.

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült megszereznie az igazságügyi tárca fellebbezési beadványát. Ebben a kormányzat arra hivatkozva kéri a bírói döntés megváltoztatását, hogy a rendelet felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, megakadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben. A kormány álláspontja szerint Washington államnak nincs joga megtámadni elnöki rendeleteket. Robart ugyanis a washingtoni államügyész keresete alapján függesztette fel az elnöki rendeletet.

A fellebbezési kérelemről egy három bíróból álló testület hivatott dönteni, amely dönthet úgy, hogy a fellebbezés teljes elbírálásáig felfüggeszti a bírói döntést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »