Trump, Fillon meg a Merkel mutti

Trump, Fillon meg a Merkel mutti

A vidék forradalma: elitváltás jön a világpolitikában? Furkó Kálmán-interjú. A magyar LEGO-gyár groteszk árnyai. Így lesz az enyészeté a szecessziós Szabadka. Brit történész szemével a magyar történelemről. Szombaton Magazin!

„Ami az egyik oldalon eufória, az a másikon természetesen riadalomra okot adó fejlemény. Főleg, hogy a világ egyre közelebb kerül Martin Selmayr „horrorforgatókönyvéhez”. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke még májusban osztotta meg aggodalmait követőivel (a változatosság kedvéért a Twitteren), mármint hogy szerinte mi jelentené a szabad, liberális, globalizációra épülő világ végét: a világ legfejlettebb államait tömörítő G-7-es csúcs, amelyen Barack Obama amerikai elnök, Matteo Renzi olasz kormányfő, Francois Hollande francia elnök vagy David Cameron brit kormányfő helyett bizonyos Donald Trump, Beppe Grillo, Marine Le Pen és Boris Johnson ülne az asztalnál.”

Ez csak egy idézet a sok izgalmas cikkünkből. Megújult a Magyar Nemzet Magazin. Keresse minden hétvégén az újságárusoknál!

 

Hírdetés

 Donald Trump győzelmének sokan örültek szerte a világban – köztük azok a politikusok, akik, sokszor az elit szerves részeként, előszeretettel fogalmazzák meg magukat az elit ellenében. Vajon valóban trendforduló zajlik a világpolitikában, vagy az inga előbb-utóbb annak rendje-módja szerint visszaleng?

Furkó Kálmán nyugállományú ezredes neve fogalom a közelharc világában. A lassan hetvenedik évébe lépő katona iskolát teremtett hazánkban a puszta kezes harci kiképzésben, és ebben nemcsak a saját tudására, de többek között a második világháború előtti magyar katonai kiképzés tapasztalataira is támaszkodott. A gyerekként otthon dobált súlygolyótól a kiképzőtárs bokszer kutyán át a kegyetlenség filozófiájáig.

A szokásosnál hosszabb lesz a téli leállás a nyíregyházi Lego gyárban. Ennek egyrészt vannak globális okai is, de a dolgozók attól tartanak, hogy sokukat nem veszik vissza a termelés újraindítása után. Ukrán munkavállalók érkezésétől is tartanak.

Bár évek óta működik az a program, melynek keretében a hazai diákok ellátogathatnak a szomszédos országok magyarlakta területeire, Szabadka nem lett népszerűbb idegenforgalmi célpont. Pedig a legnagyobb határon túli városról van szó, amelyben nemrégiben még a magyarság volt a legnépesebb közösség. Számuk azonban rohamosan csökken, a város szecessziós emlékei pedig lassan elenyésznek.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »