Trump csapata stratégiát vált

Trump csapata stratégiát vált

A megismételt georgiai szavazatszámlálás csütörtökön megszületett eredménye megerősítette Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét a hagyományosan republikánus többségű amerikai tagállamban. Az ötmillió szavazat hat napig tartó kézi újraszámlálásának eredményéről Brad Raffensperger államminiszter számolt be.

A kis szavazatszám-különbség és az állítólagos csalások miatt követelte Donald Trump elnök az újraszámlálást, amelyet november 11-én rendeltek el. A ma hetvennyolcadik születésnapját ünneplő Biden egy héttel ezelőtt tizennégyezer szavazattal vezetett, de az új eredmény alapján is győzött, még ha szűkebben is, 12 284 vokssal. Ám mivel ez a különbség fél százalék alatt van, Trump kérhet még egy újraszámlálást.

Miután az államok bíróságai sorra visszautasították Trump csalásra vonatkozó vádjait, az elnök újraválasztási kampánya stratégiát váltott, és ennek keretében megpróbálják rábeszélni a republikánus állami szenátorokat, hogy ne vegyék figyelembe a demokrata siker eredményeit, és Trump mellett lépjenek közbe annak ellenére, hogy a számlálóbizottságok többször is leszögezték, nem találtak égbekiáltó szabálytalanságot. Egy Michigan állambeli megyében például a megyei kortestestület republikánus tagjai megtagadták a választási eredmény igazolását. Trumpék végül visszavonták a Michigan elleni keresetüket, miután az illetékes tisztviselők már aláírták eskü alatt tett nyilatkozatukat a választás tisztaságáról.

Biden jelenleg 306, Trump pedig 232 elektori szavazattal rendelkezik, ám ezzel nem éri el a győzelemhez minimálisan szükséges 270 szavazatot. Jogi szakértők egyetértenek abban, hogy nem valószínű Trump utolsó erőfeszítéseinek sikere. Mindezek ellenére az amerikai elnök Twitter-üzeneteiben keményen bombázza a közvéleményt és ellenfeleit a választások állítólagos elcsalásáról szóló bejegyzésekkel.

Hírdetés

Számos neves ügyvédi iroda vissza is utasította a Trump harcában való részvételt, így szinte magára maradt csapatával Rudy Giuliani, az elnök személyes jogi képviselője.

A volt New York-i polgármester ki is tesz magáért. Egy tegnapi, meglehetősen agresszív hangvételű sajtótájékoztatón Giuliani szenvedélyes hangon kijelentette, hogy még több perkeresettel fog élni az „országos összeesküvésbe” keveredett demokraták ellen – bár elismerte, nincsenek bizonyítékai a rendszerszintű választási csalásra. Bízik azonban benne, hogy kiderül az igazság, és végül Trump fog nyerni. A dolgok jelenlegi állása szerint Biden nyerte a választást 5,9 millió szavazattal. – Nem engedhetjük meg ezeknek az elvetemülteknek, hogy ellopják a választást – dohogott Giuliani. – Trumpot választották meg, nem Bident – tett hitet, miközben „központosított csalással” vádolta a demokratákat.

Az ügyvéd azt is felrótta, hogy bár Pennsylvania nem engedélyezi az elrontott szavazócédulák javítását, mégis néhány esetben ez megtörténhetett, de sohasem a republikánus szavazók esetében. Továbbá Pittsburghben név nélküli szavazócédulákat osztogattak, így amikor megjelent a „valódi” szavazó, kiderült, hogy „már egyszer leadta szavazatát”.

Közben a demokratákhoz húzó CNN értesülései szerint Donald Trump már arról beszélt egy szövetségesének, hogy tudatában van választási vereségének. Mindazonáltal azért hátráltatja az elnökváltási folyamatot az eredmények megkérdőjelezésével, mert vissza akar vágni a demokratáknak, amiért 2016-ban éppen ők – élükön Hillary Clintonnal és Barack Obama volt elnökkel – kérdőjelezték meg győzelme törvényességét, különösen az orosz beavatkozási vádakkal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »