Triplázhat a Manchester City, nagy nevek búcsúztak az európai labdarúgástól

Triplázhat a Manchester City, nagy nevek búcsúztak az európai labdarúgástól

Ugyan a topligák már néhány hete véget értek, az idei futballidény még számos eseményt és meglepetést tartogatott hátra. Múlt hétvégén rendezték az angol FA-kupa és a Német Kupa döntőjét, szerda este pedig az Európai Konferencia Liga fináléjában a West Ham United 2-1-re legyőzte a Fiorentinát.

Ennek köszönhetően a Premier League 14. helyén végzett angol klub jövőre ott lehet az Európa-ligában, ami jól szemlélteti, hogy igen is szükség van a sokak által csak „konfetti-ligának” csúfolt sorozatra. Ne feledjük, hogy a topcsapatok és a kisebb klubok közötti szakadék évről évre szélesedik, így a harmadrangú nemzetközi kupasorozat nemcsak tapasztalatok tekintetében, hanem anyagilag is nagy segítség lehet a kluboknak. S egy kupagyőzelem az kupagyőzelem, azt nem kell magyarázni, csak a trófeának kell helyet találni a vitrinben.

Isztambul, ó, Isztambul

Holnap este azonban mindenki szeme az egykori Bizánci Birodalom központjára vetődik majd, ahol a Manchester City és az Inter a Bajnokok Ligája döntőjében csapnak össze. Pep Guardiolának már csak a BL-serleg hiányzik a manchesteri vitrinből, s bár 2021-ben karnyújtásnyira volt tőle, a Chelsea végül kiénekelte a sajtot a City szájából.

Mikor ha nem most, tehetnénk fel a kérdést, hiszen a Manchester City hihetetlen szezont tudhat maga mögött. Dacára annak, hogy az Arsenal gyakorlatilag a szezon eleje óta vezette az angol bajnokságot, a manchesteri kékek túl tudtak lendülni a nehézségeken, beleértve az év eleji formahanyatlást, s végül magabiztosan előzték meg az „Ágyúsokat”, összetörve ezzel a londoni álmokat.

S ugyan a „Vörös Ördögök” még az első félidőben kiegyenlítettek, a City és a német középpályás ellen nem volt ellenszer. Gündogan a második játékrész elején ismét távolról tüzelt, a gól pedig eldöntötte a sorozat első manchesteri házidöntőjét.

Pep Guardiola ezzel behúzta a legfontosabb hazai kupasorozatot, így már csak a legrangosabb európai trófea hiányzik ahhoz, hogy a City története során először triplázzon. S ha sikerül, azzal beérnék a Unitedet, amely mindeddig az egyetlen triplázó angol csapat. Bruno Fernandesék így már csak ezért is bosszúsak lehetnek, amiért elveszítették az FA-kupa döntőjét.

Az erőviszonyok és a papírforma alapján a döntő esélyese egyértelműen a Manchester City, már csak a tekintetben is, hogy a kezdőcsapatuk majdnem kétszer annyit ér, mint a milánóiaké (ahová többen is ingyen érkeztek). Az Inter ugyanakkor az esélytelenek nyugalmával vághat majd neki a küzdelemnek, s jól tudjuk, hogy egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Akárhogy is legyen, a milánóiak már biztosan győztesek, hiszen már csak a döntőbe jutással is nem kevés bevételre tettek szert.

Ha legközelebb látlak

Ugyan a nyári átigazolási piac hivatalosan csak június 14-én veszi kezdetét, az elmúlt egy hétben számtalan bejelentés történt, köztük jó pár meglepetés. Kezdve a múlt vasárnappal, amikor is a Milan-Verona meccset követően Zlatan Ibrahimovic a San Siro-ban közölte, hogy visszavonul a profi labdarúgástól. Mindez csupán annak fényében volt meglepetés, hogy a korábbi pletykák szerint a 41 éves svéd támadó az AC Monzában folytatta volna pályafutását.

Búcsút mondok a futballnak, de nem nektek. Amikor először érkeztem Milánóba, boldogságot adtatok nekem, amikor másodjára, akkor szeretetet. Tárt karokkal fogadtatok és otthon éreztem magam. Mindig a Milan szurkolója leszek”

Hírdetés

– nyilatkozta vasárnap a svéd klasszis, aki 41 évesen és 166 naposan minden idők legidősebb gólszerzőjének mondhatja magát a Serie A-ban.

Kicsivel nagyobb meglepetést váltott ki a Real Madrid csapatkapitányának, Karim Benzemának Szaúd-Arábiába igazolása, hiszen sokáig úgy nézett ki, hogy a pletykákkal ellentétben marad a „Királyi Gárdánál”. A 35 éves francia támadó évi 200 millió eurós fizetésért igazolt az Al Ittihadhoz, elmondása szerint pedig nemcsak a pénz motiválta, hanem muszlim vallása is.

Az élet más itt. Voltam már Szaúd-Arábiában és nagyszerűen éreztem magam. A legfontosabb számomra, hogy ez egy szép muszlim ország, amit mindenki szeret. Érzem, hogy az emberek is szeretnek és ahol ilyen érzéseim vannak ott a legjobb formámat hozom”

– mondta Benzema a klub honlapjára készített interjúban.

Az igazi bomba azonban Lionel Messi bejelentése volt, miszerint Amerikában, az Inter Miaminél folytatja. S nem csupán azért, mert az elmúlt hetekben szinte mindenki kész ténynek vette, hogy visszatér nevelőegyütteséhez, a Barcelonához, hanem mert Messit ugyancsak nem kevés fizetésért csábították a szaúdiak, ő azonban nemet mondott a mesés ajánlatra.

Nagyon sok pénzt ajánlottak nekem, de nem ez volt a lényeg. Az igazság az, hogy kicsit sem ez alapján hoztam meg a döntésem. Több európai csapattól is kaptam ajánlatot, de ahogy már mondtam, csak a Barcához szerettem volna igazolni, ha maradok. Így, hogy az nem jött össze, kipróbálok valami újat Miamiban”

– nyilatkozta Messi, aki szerint a katalán klubnak túl sok áldozatot kellett volna hoznia újbóli szerződtetése érdekében.

A hétszeres aranylabdás argentint tehát innentől kezdve a David Beckham résztulajdonában lévő Inter Miami mérkőzésein láthatjuk majd, jegyet azonban hiába is keresnénk. Messi szerdai bejelentését követően ugyanis gyakorlatilag 1 nap alatt elfogyott minden jegy az amerikai klub mérkőzéseire, amely jelenleg az ottani labdarúgó bajnokság keleti konferenciájának utolsó helyén áll, s nem számít nagyon ütőképes csapatnak.

Az argentin érkezésének ugyanakkor lehetnek árnyoldalai is, mint arra a klub tartalék kapusa is felhívta a figyelmet. Nick Marsman szerint az Inter Miami nincs felkészülve Messire, részben, mert ideiglenes stadionnal rendelkeznek, aminek rendes beengedő kapui sincsenek, s az emberek csak úgy besétálhatnak a pályára. Továbbá a játékosok is rendre biztonsági személyzet nélkül hagyják el a stadiont. Lionel Messi érkezésével azonban minden bizonnyal minden megváltozik majd a floridai városban.

A hét nyilatkozata:

„Madridban megtanultam, hogy a klub történelmét mindig tisztelni kell. A Realnál Di Stefanót, Amanciót, Gentót és Puskást exkluzív értékekként tartják számon, a mai napig mély tisztelettel viszonyulunk hozzájuk. Ahhoz, hogy a történelmet a legmagasabb szinten megőrizzük, meg kell védenünk a múlt emlékeit. Ami Maldinival történt, az egyértelműen jelzi a történelemmel kapcsolatos kultúra, valamint a Milan hagyományai iránt tanúsított tisztelet teljes hiányát. Ha azt mondjuk, hogy csupán a történelemmel nem lehet sikereket elérni, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy a történelem az, ami megtanítja nekünk a győzelem mikéntjét” – nyilatkozta az AC Milanhoz több szállal is kötődő Carlo Ancelotti a milánói Il Giornale című lapnak, miután a klub vezetése kirúgta Paolo Maldini technikai igazgatót, aki egyben az olasz mester csapattársa és későbbi tanítványa is volt.

7 hír egy mondatban


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »