Tőzsér Árpád Magyar Örökség díjat kapott

Tőzsér Árpád Magyar Örökség díjat kapott

A Magyar Tudományos Akadémia impozáns dísztermében osztották ki az idei Magyar Örökség díjakat. A díjat azok a példaképek kapják, akiket a hazaszeretet, a hit, a tiszta megalkuvás nélküli élet jellemez.

Klinghammer István, a Magyar Örökség díj bírálóbizottságának elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy

a jövőnk olyan lesz, amilyent a ma iskolájából kikerülő fiatalok teremtenek, mert a nemzet jövője az iskolákban dől el,

írja  a Magyar Nemzet. Klinghammer szerint a nagy kérdés: hogyan lehet segíteni a köz érdekét szolgáló, nagy szellemi vagyont birtokló oktatási intézményeket, és hogyan lehet bennük megerősíteni a minőséget, az értékes emberi erényeket képviselő pedagógusközösségeket.

Ezt követően Böszörményi Gergely, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke kérte fel a Magyar Örökség díj bírálóbizottságának tagjait, hogy adják át az elismeréseket.

Idén Tőzsér Árpád író, költő is Magyar Örökség díjat kapott irodalmi életművéért.

Hírdetés

Tőzsér a a róla szóló kisfilmben arról beszélt, hogy megélt egy világháborút, három forradalmat, s mindez elképesztő nagy iskola volt neki és nemzedékének egyaránt. Tőzsér Árpád szerint minden korban másként olvassuk ugyanazt a művet, s az író is lehet önmagának olvasója, írja a Magyar Nemzet.

Tőzsér Árpád munkásságát a díjátadón Kövesdi Károly, író, publicista, műfordító, a Magyar7 hetilap főmunkatársa méltatta.

Mint mondta, „Tőzsér A szülőföldet, a hagyományt és az egyetemes európai kultúra értékeit egyaránt ötvözi műveiben. Sokkal inkább poeta doctus, mint vendégszövegek egybeszerkesztője. Eszköztárát tekintve olyan kimeríthetetlen alkotója a magyar lírának, amilyen komplexitást nagyon kevesen voltak képesek elérni”.

A díjátadón Tőzsér Árpád nem tudott jelen lenni, helyette Kövesdi Károly vette át a kitüntetést.

Magyar Örökség díjat kapott továbbá gróf Bethlen István nemzetmentő politikája, valamint Kocsis Zoltán zeneművészete is.

Magyar Örökség díjjal ismerték el Tamás Menyhért költő, író, műfordító írói munkásságát, amelyet Sára Ernő grafikusművész, akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja méltatott. Kiemelkedő énekművészetéért ítélték oda a Magyar Örökség díjat Réti József operaénekesnek, és Döbrentei Kornél költészetét is Magyar örökség díjjal ismerték el, amelyet maga az író, költő vett át. További díjazott volt Takaró Mihály író, irodalomtörténész, a Szigetvári Várbaráti Kör pedig honismereti, tudományos ismeretterjesztő tevékenységért, a Zrínyi-kultusz határok nélküli ápolásáért vehette át a Magyar Örökség díjat, írja a Magyar Nemzet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »