Továbbra sincsenek elegen a házbizottsági ülésen, ezért nem döntöttek a bizalmatlansági indítvány menetrendjérõl

Továbbra sem döntöttek az USR-PLUS és AUR által pénteken benyújtott bizalmatlansági indítvány menetrendjéről, mert hétfő délben sem volt meg az ehhez szükséges kvórum a házbizottsági ülésen.

A parlamenti munkát irányító biztosság ülésen először a PNL azon indítványáról szavaztak, hogy kapjanak két hét haladékot a bizalmatlansági indítványon szereplő aláírásokat (előzmények erről itt és itt olvasható) hitelességének a megvizsgálására. A PNL kérést elutasították, 9-en szavaztak mellette, 7-en ellene, míg 2 bizottsági tag (Ludovic Orban – PNL és Ovidiu Ganț – a német kisebbség képviselője) tartózkodott, így nem volt meg az egyszerű többség. Meg kell jegyezni, hogy a szavazás előtt a PSD képviselői elhagyták az üléstermet. Ugyanakkor nem sikerült meghatározni a bizalmatlansági indítvány menetrendjét sem, mert ezek után a PNL törvényhozói is elhagyták az üléstermet.

Hírdetés

A bizalmatlansági indítvány ütemtervét a parlament két házának állandó bürója állapítja meg, amelyet a két ház elnökei, Ludovic Orban (PNL) és Anca Dragu (USR-PLUS) hívhat össze. Korábban már kétszer is megpróbálták meghatározni a bizalmatlansági indítvány ütemtervét, a péntek estére, illetve a szombat délre összehívott házbizottsági ülésen sem volt meg a kvórum.

Anca Dragu szenátusi elnök szerint a liberálisok azon kérése, hogy a péntek este benyújtott bizalmatlansági indítványhoz csatolt aláírásokat ellenőrizzék, csak „cselfogás”, és „abszolút erkölcstelen”, hogy egy alkotmányos eljárás megakadályozására használják.

„Mindenféle cselfogást bevetnek, hogy egy alkotmányos eljárást megakadályozzanak. A törvényhozók alkotmányos joga benyújtani egy bizalmatlansági indítványt. Véleményem szerint abszolút erkölcstelen ilyen cselfogásokhoz folyamodni, hogy ezt az alkotmányos eljárást megakadályozd” – jelentette ki Dragu a két ház házbizottságának hétfői együttes ülése előtt. (g4media/agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »