Továbbra sem lép fel Brüsszel a mérgező technológiák alkalmazásával szemben

Továbbra sem lép fel Brüsszel a mérgező technológiák alkalmazásával szemben

A tiszai cianidszennyezésből okulva az Európai Parlament felszólította a Bizottságot, hogy tiltsák be a rendkívül veszélyes cianidos bányászati technológiák alkalmazását az EU-ban. Ennek immár több mint tíz éve. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felhívta a figyelmet Brüsszel felelőtlen hozzáállására: „Több mint két évtizede, hogy a számos tagállamot érintő katasztrófára sor került, a veszélyes technológiát alkalmazó vállalatok azonban továbbra is zavartalanul működhetnek, mert a Bizottság nem lép az ügyben”.

Tóth Edina emlékeztetett: 23 évvel ezelőtt egy romániai bányavállalat létesítményéből nagy mennyiségű cianidos szennyvíz ömlött a Tiszába, hatalmas pusztítást végezve több tagállam területén is az élővilágban.

Hírdetés

„A mai napig nem történt meg a cianidos bányászati technológiák teljes körű tiltása, pedig ez lenne az egyetlen biztonságos módja vízkészleteink és ökoszisztémáink szennyeződéstől való védelmének” – hangsúlyozta a képviselő.

„Gyors és határozott cselekvésre van szükség, mivel néhány vállalat még mindig mérlegel külszíni bányákkal kapcsolatos projekteket, ezért potenciális veszélyeket magukban hordozó bányászati technológiák tiltása nélkül nem garantálható vizeink biztonsága” – tette hozzá.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »