Továbbra is Renáta Kellnerová a leggazdagabb Csehországban

Továbbra is Renáta Kellnerová a leggazdagabb Csehországban

Renáta Kellnerová, a prágai PPF pénzügyi és befektetési alap örököse, tulajdonosa továbbra is a leggazdagabb ember Csehországban: Kellnerová és családja 378 milliárd koronás vagyonnal rendelkezik – olvasható a Forbes magazin cseh kiadásának honlapján. A Forbes már több mint tíz éve október elején rendszeresen megjelenteti a 100 leggazdagabb cseh állampolgár listáját.

Petr Kellner, a leggazdagabb csehek listáját korábban évekig vezető vállalkozó 2021 márciusában légibalesetben halt meg az Egyesült Államokban. Kellner a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa volt, és vagyonát a felesége, illetve családja örökölte.

A második helyen Daniel Kretinský áll, aki elsősorban az energiaiparban és a médiában aktív. Vagyona 210,9 milliárd koronára emelkedett. Kretinský, az Energetikai és Ipari Holding (EPH) többségi tulajdonosa, tavaly még harmadik volt a listán.

Most a harmadik helyet Karel Komárek, a KKCG beruházási csoport tulajdonosa foglalja el 185,6 milliárd koronával. Komárek a tavalyi listához képest eggyel hátrébb került.

Hírdetés

A negyedik hely Pavel Tykačé, a Seven Energy energetikai holding tulajdonosáé, aki 183,3 milliárd koronával rendelkezik.

Míg a Forbes kimutatása szerint Kellnerová és családjának vagyona egy év alatt 4,9 milliárd koronával csökkent, addig a második helyen lévő Kretinskýé 92,3 milliárddal, a negyedik Tykačé 99,3 milliárddal, az ötödik Babišé pedig 62,3 milliárddal nőtt. A harmadik helyen lévő Komárek vagyona 4,6 milliárd koronával csökkent.

A neves magazin cseh kiadása ismételten azt írja, hogy Andrej Babič a koronavírus-járvány és az energetikai válság nagy nyertesei közé tartozik, mert olyan ágazatokban vállalkozik (mezőgazdaság, élelmiszeripar, vegyipar), amelyeket a legkevésbé érintett a járvány. A miniszterelnök a cseh összeférhetetlenségi törvény értelmében 2017 elején speciális vagyonkezelői alapba helyezte a tulajdonában lévő Agrofert holdingot.

A száz nevet tartalmazó listában 2022-hez viszonyítva négy új név van.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »