Továbbra is nagy az érdeklődés az elektromos járművek iránt

Továbbra is nagy az érdeklődés az elektromos járművek iránt

Szlovákiában egyre nagyobb az érdeklődés az elektromos járművek iránt. A Szlovák Köztársaság Autóipari Szövetsége tájékoztatása szerint tavaly 918 egyén határozott az elektromos jármű vásárlása mellett. Az azt megelőző évben 165-en vásároltak ilyen járművet. Mindezek ellenére még mindig kevés elektromos közlekedési eszközt adnak el az országban, összevetve más országokkal. 2019-ben az eladott autók 0,16 százaléka, tavaly 1,2 százaléka volt elektromos autó, ez azt mutatja, hogy az autópiacon még mindig a hagyományos üzemeltetésű járművek dominálnak, és ezek mintegy negyede a dízelüzemeltetésű jármű.

A tavaly elkelt elektromos járművek legtöbbje a Volkswagen gyárából került ki. A vásárlók közül 185-en döntöttek a márka mellett. Második helyre a Skoda autói kerültek, 165-öt adtak el belőlük, majd ezeket követték a Kia járművei, 121 fogyott el belőlük. A többi autógyár autóiból kevesebb mint 100-at adtak el.

Az érdeklődők számára 2019 decemberében online regisztrációt indítottak, és az erre a célra előirányzott 6 millió eurós támogatás 3 perc 41 másodperc alatt gazdára talált.

Hírdetés

Az érdeklődők 786 elektromos járműre igényeltek támogatást 668 kérvény benyújtásával. Az anyagi támogatást a múlt év folyamán meg is kapták.

Egyébként éppen a koronavírus-járvány miatt Szlovákiában jelentősen lecsökkent a járművek eladása. Tavaly 84 909 autót jegyeztettek be, az azt megelőző évben ez a szám 113 863 volt. Így az autópiac forgalma egy negyedével csökkent. A szlovák lakosság személyautóból 2020-ban 76 305-öt vásárolt, míg az azt megelőző évben 101 568-at.

(BM/Felvidék.ma/webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »