További áremelkedésre számít a lakosság

További áremelkedésre számít a lakosság

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban csökkeni látszik az inflációs nyomás, a szlovákiai lakosság jelentős része még mindig jelentős áremelkedésre számít – derült ki egy friss felmérésből. 

Az Edenred vállalat számára készített FOOD barometer felmérésben több mint kétezer személyt kérdeztek meg, s mint kiderült, a lakosság jelentős része arra számít, hogy az infláció miatt a következő hónapokban további drágulás várható, különösen az élelmiszerek (87 százalék), a közlekedési költségek, így az üzemanyag és a buszjegyek (86,2 százalék), valamint az energiaárak (85,9 százalék) területén.

Hírdetés

2023 szeptemberében az infláció üteme egyébként mérséklődött: augusztushoz viszonyítva 8,9 százalékról 8,2 százalékra csökkent a pénzromlás Szlovákiában. A múlt évhez képest szeptemberben átlagosan ugyanakkor 11,3 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszerárak. A cukor, a lekvárok és az édességek esetében jegyezhettünk fel 20 százalék feletti árnövekedést a múlt évihez képest.

Arra is fény derült, min spórolnak a megkérdezettek. A válaszadók 86,3 százaléka tervezi csökkenteni a ruházkodásra fordított kiadásokat, a 83 százaléka korlátozza az utazásra fordított kiadásait, több mint 80 százaléka pedig kevesebb elektronikai eszközt venne. A lakosság 64,2 százaléka energiamegtakarítást tervez, 60,5 százalékuk korlátozni kívánja az utazásait, 60 százaléka pedig az élelmiszeren is spórolna.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »