Tovább növekszik a kőolaj ára

Tovább növekszik a kőolaj ára

Közel 3%-kal nőtt a kőolaj ára, így az elmúlt két hétben most számít a legmagasabbnak. Erre elsősorban az Izrael és Palesztina között zajló konfliktus van hatással.

Röviddel délután két óra előtt az északi-tengeri Brent kőolajfajta ára 2,6%-kal növekedett, így jelenleg 92,2 dollárt kérnek egy hordó olajért. A West Texas Intermediate (WTI) kőolajfajta ára 2,8%-kal emelkedett, a hordónkénti ára jelenleg 89 dollár körül mozog.

Hírdetés

Az amerikai elnök szerdán Izraelbe utazott, ahol szolidaritását fejezte ki. Hosejn Amírabdolláhján iráni külügyminiszter felszólította az Iszlám Konferencia Szervezetének tagjait a kőolajembargó Izraelben való bevezetésére.  

A hosszúra nyúló megszállás eredményeként a Brent kőolaj ára valószínűleg 100 dollár/hordó fölé emelkedhet, fenn áll ugyanis annak rizikója, hogy az Izrael és a Hamász közti konfliktus tovább terjed, amibe Irán is becsatlakozhat”

– magyarázta a Commonwealth Bank of Australia elemzője, Viveka Dhara. A források szerint az október 13-i hétig az USA kőolajtartalékai a vártnál nagyobb mértékben csökkentek, a korábban prognosztizált 300 ezer hordó helyett 4,4 millió hordó olajjal csökkent a készlet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »