Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában

Tovább javul a járványhelyzet Szlovákiában

Ismét javult a szlovákiai járványügyi helyzet. A kórházakban 314 koronavírusos beteget ápolnak, lélegeztetőgép segítségére kevesebb mint 30 betegnek van szüksége. A hírről Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője számolt be a kormány szerdai ülése után.

Mišík beszámolója szerint 1.024.710 főt oltottak be eddig teljesen, további cca. 700 ezer fő megkapta már az első oltást is. A kiskorúak beoltásának lehetőségével kapcsolatban Elena Prokopová, az Egészségügyi Minisztérium gyermekgyógyászati főtanácsadója elmondta, hogy a szlovákiai gyermekorvosok támogatják a 12-15 éves gyerekek oltását. Az oltást akkor kezdik majd, ha előkészülnek rá az oltóközpontok. Az egészségügyi tárca szerint július 1-től készen állnak majd rá.

A tárca közlése szerint június 14-től két járás marad piros besorolású, 3 rózsaszín, 19 narancssárga és 49 sárga. Zöld járásból 6 lesz jövő héttől.

Mišík szerint hasonló a járványügyi helyzet a környező országokban is, Európán belül csupán Portugáliában és Nagy-Britanniában romlott némileg a helyzet.

Hírdetés

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bejelentette, hogy június végével a tervek szerint megszűnnek a mobil mintavételi helyszínek az országban. Helyettük kevesebb mintavételi helyszín alakul, ahol többfajta koronavírus-tesztet végeznek majd el – antigén-, PCR- és LAMB-tesztet is. A tárcavezető szerint ez gyakorlatilag a tömeges tesztelések végét jelenti majd.

Az egészségügyi minisztérium foglalkozni fog a harmadik országokból származók oltásának lehetőségével is. A 60 év felettiek Szputnyik V vakcinával való olthatóságával kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy az orosz fél átadta a szükséges információkat, melyek az engedélyezéshez vezettek.

Az egészségügyi tárca mérlegeli olyan központok létrehozásának lehetőségét, ahol azokkal foglalkoznának, akik a koronavírus elleni oltás első adagjának beadása után komolyabb mellékhatásokat tapasztaltak. Elhangzott az is, hogy ha komoly érv merül fel, úgy ezek a személyek nem kapják meg az oltás második adagját.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »