Tovább erősödhet az euró

Azzal, hogy a katalán elnök – kijózanodva az elmúlt hetek heves hangulatából – kedden nem kiáltotta ki a független államot, az euró árfolyama ismét magára találni látszik, bár az erősödés visszafogott. A függetlenség ügye továbbra is feszültségekkel teljes marad a katalán álláspont tisztázására törekvő Madriddal, amely viszont a központi kormányzat közvetlen irányítását igyekszik megvalósítani a régióban. A befektetők feltehetően a nyugalom fennmaradására számítanak. Annak ellenére erősödhet a közös deviza szignifikánsan, hogy az euró-dollár hozamgörbék közötti differencia – mind a rövid, mind a hosszú oldalon – a dollár számára kedvező értékeket mutat. Az árfolyamgrafikonon jól látszik az a felső trendforduló, amelyet a jegyzés eddig rajzolt, és a következő hetekben be is fejezhet.

Úgy tűnik, hogy a kurzus egy „fej és vállak” alakzatot formáz (a „rendezői” bal váll és a fej készült el, a jobb váll épül), amelynek teljes kiépülése a technikai elemzés gyakorlata szerint az eddigi, április óta tartó emelkedő trend megfordulását jelzi. Az is valószínűsíthető, hogy ha a jegyzés a forma teljes kiépülése után az úgynevezett „nyakvonal” alatti zárásokat produkál, akkor további jelentős csökkenéseket jelez. Az árfolyam mindezek alapján akár 1,1230 közelében jöhet vissza. A fordulatot Janet Yellen szeptemberi beszéde hozta meg, amely után a következő alapkamat-emelés határidős kötések alapján számított valószínűsége a szeptember 9-i 31 százalékról október 6-ra 81,7 százalékra emelkedett. A pénteki amerikai fogyasztói árindex adata ráerősíthet a legutóbbi munkaerőpiaci statisztikák béremelkedési adatára, amely a régen várt infláció megérkezését sejtette. A határidős piacon a nettó vételi nyitott pozíciók mennyisége továbbra is rekordközeli értéket mutatott (90 833 db). Ennél nagyobb értékeket az említett állomány alig vett fel a 2011 utáni időszakban. A Fed legutóbbi üléséről szerdán este megjelent jegyzőkönyv szerint viszont a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjai ismét kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy a viszonylag alacsony infláció hosszabb ideig tart. Több tag ellenben abból indul ki helyzetértékelése során, hogy a további kamatemelés még ebben az évben helyes lépés lenne.

Az elmúlt év vége óta az arany annak ellenére is tudott erősödni, hogy időközben a Fed három kamatemelést hajtott végre. A befektetők vették a nemesfémet az infláció emelkedésének várttól elmaradó üteme miatt. Miután az inflációs várakozások az amerikai állampapírok hozamgörbéjében sem jelentek meg, bizonyos befektetők elhamarkodottnak, egyesek elhibázottnak tartották a kamatemeléseket.

Hírdetés

Az arany jegyzése háromhetes csökkenés után a héten ismét emelkedésnek indult, és kísérletet tehet a legutóbbi csúcs elérésére. A kurzus csütörtök délre elérte az 1357–1260 közötti csökkenés 38,2 százalékos korrekcióját (1297). A szint átlépése 1320 közelébe nyit kaput. A legutóbbi adatok szerint a befektetői optimizmus csökken az utóbbi négy közzététel alapján. Míg a legutóbbi adatok szerint a nettó vételi állomány 203 855 darab volt, addig egy hónappal azelőtt ugyanaz az érték még 254 760 volt. Ez is jócskán elmarad viszont a 2016. július közepi vevői aktivitástól, amikor a nyitott kötésállomány a vételi oldalon nettó 315 963 darab volt.

Az olaj árfolyamát továbbra is az idei évet egészében meghatározó tényezők mozgatják. Az utóbbi időszak 52 dollárig tartó emelkedő trendjét a hurrikánszezon hatására csökkenő kitermelési kapacitások tolták felfelé. Időközben a befektetők emelkedéspárti része már biztosra veszi, hogy az OPEC kénytelen lesz az idén január elsejétől érvényben lévő kitermelés korlátozását kiterjeszteni a 2018 márciusa utáni időszakra is. A lépésnek sikerült a 2016 végi, 2017 eleji 30-40 dolláros szintről 50 dollár fölé emelni, azonban az eladói oldal szerint a csökkentések ellenére a kínálat bőséges maradhat lényegében az amerikai kitermelés megugrásának köszönhetően. A nettó határidős vételi nyitott pozíciók állománya a legutóbbi adatok szerint 444 ezer, amely jócskán elmarad az augusztus 21-i lokális csúcs 487 ezres értékétől, vagyis azóta csökkenő az optimizmus. Az elmúlt öt esztendő csúcsa 459 ezer pozíció volt, akkor azonban a WTI típusú olaj ára 106 dolláron állt.

Az angol font árfolyamában Teresa May keddi megszólalása után ismét a Brexit kerülhet a fókuszba, miután a kormányfő elzárkózott attól, hogy megmondja, hogyan szavazna egy új Brexit-referendumon. Mindez tovább ronthatja a kapcsolatot az amúgy a kemény Brexit-megközelítést támogató miniszterekkel. A font-dollár jegyzése lényegében március óta mozog emelkedő trendben. Jelenleg az 1,3655–1,3025 közötti csökkenés korrekciója indult meg a trendcsatorna aljáról, mára átlépve az 1,3200-es szintet. Ha a jegyzés továbbra is az említett szint feletti zárásokat produkál, akkor 1,3347 következhet. A vételek különösen a munkaerő-egységköltségek második negyedévre vonatkozó adatainak felülvizsgálatával növekedtek meg, miután a korábbi 1,6 százalékos növekedést 2,4 százalékra emelték. A Bank of England legutóbb a bérek emelkedésének elmaradását okolta a kamatemelés elmaradása miatt. Ez az akadály novemberig talán elhárulhat. Az angol fontra vonatkozó határidős nettó vételi pozíciók állománya éppen a legutóbbi adatok során fordult ismét pozitívba (19 949 db), előtte 2015 novembere óta negatív értékeket mutatott. A negatív csúcs – márciusban volt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »