Tóth Bertalan: az nem fér bele, hogy egy rivális pártba menjenek a jelöltjeink

Tóth Bertalan: az nem fér bele, hogy egy rivális pártba menjenek a jelöltjeink

Az MSZP–Párbeszéd csaknem 60 helyen fog jelöltet állítani az előválasztáson, és az LMP-vel kötött megállapodás értelmében első körben 23 választókerületben lesznek közös jelöltek – hangzott el azon a háttérbeszélgetésen, amelyen az előválasztás mellett, a DK és a Jobbik megállapodása, valamint az MSZP-s kizárások is szóba kerültek.

Legitim dolog, hogy a Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát, a Jobbik pedig Jakab Pétert szeretné miniszterelnök-jelöltnek, és a két párt előválasztási megállapodása nem feszíti szét az ellenzéki hatpárti együttműködést – hangsúlyozta az MSZP pártelnöke.

Tóth Bertalan szerint érthető, hogy a választópolgároknak az az elvárásuk, hogy teljes összefogás legyen, és csak az számítson, hogy „Orbán menjen, és legyen változás Magyarországon”, ugyanakkor

a politika természetéből mégiscsak az következik – főként egy ilyen „sokszínű történetben” –, hogy vannak pártérdekek.

A szocialista politikus egyáltalán nem bánja, ha ezek a folyamatok már most előjönnek, és nem az esetleges választási győzelem után, kormányalakításkor kell velük szembenézniük.

Hozzátette: a DK–Jobbik-megállapodás annak is betudható, hogy a felmérések szerint másfél százalékkal nőtt az MSZP–Párbeszéd támogatottsága, így a szövetség komoly kihívója lett a két másik pártnak. Leszögezte, az előválasztás valós előválasztás lesz, küzdelemmel, mozgósítással. Voltak olyan képviselőjelöltjeik, akik ebben a versenyhelyzetben nem az MSZP stratégiáját tartották elsődlegesnek, a frakcióválasztás azonban szerinte egyéni döntés.

ado.slave('adoceanindexhuokdtbqijve', {myMaster: 'dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47',
onServerEmission: function(){document.getElementById("y-adoceanindexhuokdtbqijve").classList.add("uysdfa6ds");},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

„Mi abban hiszünk, hogy Karácsony Gergellyel lehet kormányt váltani, őt szeretnénk hozzásegíteni az előválasztási győzelemhez. Tehát

mert ez sérti a stratégiai célunkat, és a meggyőződésem szerint ez veszélyezteti a kormányváltást, és ezért kellett nagyon határozottan és gyorsan lépni” – fogalmazott Tóth Bertalan.

Molnár Zsolt pártigazgató cáfolta azokat az információkat, miszerint Molnár Gyula és Szakács László kizárása kilépési hullámot indított volna el az MSZP-ben. Mint mondta, érdemi mozgás nem történt, sőt, többen lépnek be a szocialista pártba, mint ahányan ki. Se a XI. kerületi pártszervezet nem kívánt feloszlani, se a Hajdú-Bihar megyei, tehát ezek mind erősen téves információk voltak – tette hozzá.

A háttérbeszélgetésen reagáltak arra is, miszerint a Karácsony Gergely által életre hívott 99 Mozgalom a pártok olvasztótégelye lenne. Molnár Zsolt szerint a 99 Mozgalom nem egy alternatív párt, hanem a civil szakmaiság és a kormányzóképesség megerősítésének mozgalma. A szocialista pártigazgató úgy fogalmazott, az, hogy egy új pártról lenne szó, rövid távon nem reális, de az, hogy Karácsony Gergely letéteményese egy baloldali zöld együttműködésnek, amelynek ez a három párt (Párbeszéd, MSZP, LMP) része lesz, nagyon is.

Az összefogás közös országos listájával kapcsolatban elhangzott: ez az előválasztás után lesz aktuális, az MSZP azt szeretné, ha számítana az összeállításában az előválasztás eredménye, ebben azonban jelenleg még nincs egységes álláspont.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »