Történelmi visszhangja lesz Renzi vereségének

Történelmi visszhangja lesz Renzi vereségének

Olaszország egyesítését remélte a vasárnapi referendumtól Matteo Renzi, ám a tüntetések zajától hangos nemzet polgárai az uniós befolyás növelése helyett éppen azokra testálhatják a hatalmat, akik legszívesebben megszüntetnék a brüsszeli kötelékeket.

Matteo Renzi mindössze három dolgot szeretett volna: egyesíteni a demokratákat, biztosítani az állását és nagyobb uniós befolyást szerezni az országának. Úgy tűnik, egyiket sem éri el.

“Ha Renzi veszít, annak történelmi visszhangja lesz. A kormánypárt válságba kerül, egymással civakodó bárók versengenek majd az irányításért – király nélkül” – hangoztatta Renzi egyik párttársa, a balközép Demokrata Párt szenátora.

Két nappal a vasárnapi szavazás előtt szertefoszlani látszanak Renzi győzelmi esélyei – írta pénteken a Politico. Bár a közvélemény-kutatások eredményeit nem hozhatják nyilvánosságra a választás előtt, a napokban végzett titkos felmérések szerint a “nem” kampány magabiztosan vezet. Pedig a kormány mindent bevet az alkotmánymódosítás népszerűsítésének érdekében.

Apokalipszis most és holnap

Az olasz kormány apokaliptikus jövőképet tárt polgárai elé, és a referendum előtt már hetekkel visszafogott félelemkampányba kezdtek. Még mindig abban reménykednek, hogy időben meggyőzhetik a polgárokat afelől, hogy a “nem” kampány győzelme bizonytalanságba sodorhatja az országot. Renziék azzal érvelnek, hogy az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom és humoristából politikussá avanzsált vezetőjük, Beppe Grillo katasztrofális vezető lenne.

A mozgalom ugyanis újratárgyalná az olasz államadósságot és népszavazást írna ki az Európai Unióból való kilépésről is. Az eurózóna elhagyása esetén pedig újra kitörhet az euróválság, ez az euroövezet felbomlásával járna, ami az Európai Unió összeomlásához vezethet.

Hírdetés

Cameron után szabadon

A közvélemény és a felmérések szerint Renzi csúnyán elszámította magát országegyesítő projektjével: úgy gondolta, hogy a 2007-ben alakult, de azóta is csak széthúzó Demokrata Párt  a referendum kiírásának hatására végre összerázódhat.

A párt különböző balközép csoportokból, az egykori kommunista pártok örököseiből és a Kereszténydemokrata Néppárt tagjaiból állt össze, és mintegy két évtizede ők irányítják az országot.

A sokszínűség azonban nem vált a kormánypárt javára, tagjai között évről-évre egyre több a konfliktus.  A helyzet most már odáig fajult, hogy saját párttársai is Renzi ellen fordultak.

“David Cameronhoz hasonlóan Renzi úgy gondolta, hogy a referendum összetartást hozhat az olasz kormányzásban, de csak azt érte el, hogy jobban széthúznak, mint valaha” – jegyezte meg az Olucy Sonar politikai tanácsadó cég vezérigazgatója.

“A fő probléma az, hogy Renzi az alkotmány segítségével szétrobbantotta a Demokrata Pártot és megosztotta az egész országot” – magyarázta Miguel Gotor.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy a Brexit és Trump megválasztása után is tragikus jövőképet vizionáltak a gazdasági elemzők. A “vészmadarak” az olasz népszavazásnál is figyelmeztetnek az állítólagos veszélyekre.

Állítják, összedőlhet a piacgazdaság, és az ország válságba süllyedhet. Az ellentábor pedig elsősorban Renzi uniós törekvéseit próbálják egyetlen épeszű megoldásként feltüntetni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »