Történelmi vereség érheti a svéd kormánypártot

A közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok kétharmada elégedetlen a jelenlegi svéd kormánnyal. A kabinet ennek ellenére továbbra is támogatja a migrációt. Svédországban megjelentek olyan bűnügyi statisztikák, amelyek egyértelmű párhuzamot vonnak az illegális bevándorlás és a bűnözés között.

Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete már várja, hogy az Európai Bíróság folytassa az eljárást Magyarország ellen a civiltörvénnyel kapcsolatban. A svéd diplomata szerint teljesen törvényes a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által támogatott szervezetek finanszírozása, és ezeket az NGO-kat nem szabadna korlátozni tevékenységükben – nyilatkozta a Magyar Időknek a nagykövet.

Flamm László külügyi szakértő, Svédország-szakértő az M1 Ma este című műsorában elmondta, a svéd nagykövet sarkos megfogalmazása része a svéd belpolitikának is, azonban ez a megnyilatkozás nem domináns. A svéd belpolitikát nem ez uralja, ahogy a közbeszédet sem, hanem a migráció és a menekültügy.

Hozzátette: úgy látszik, Svédország lehet a következő ország, ahol a migráció kérdése döntheti el a választásokat.

A 2016. január 28-án közreadott képen egy svéd rendőr felügyeli az újonnan érkezett menedékkérők vonulását a malmöi Hyllie pályaudvar előtt (Fotó: MTI/EPA/TT/Johan Nilsson)

A 2016. január 28-án közreadott képen egy svéd rendőr felügyeli az újonnan érkezett menedékkérők vonulását a malmöi Hyllie pályaudvar előtt (Fotó: MTI/EPA/TT/Johan Nilsson)

Koalíció alakulhat ki a svéd kormányban

Hírdetés

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Svéd Demokraták egyre népszerűbbek a választók körében, a kormányzó Szociáldemokrata Párt pedig veszít támogatottságából – jelentette ki a szakértő. Jelenleg a legtöbb politikai parlamenti párt támogatottsági arányai kisebbek, így tehát nehéz kiszámítani, hogy ki alakít majd kormányt. A koalíciós kormányzás valószínűsíthető – tette hozzá.

A fő kérdés az lehet, hogy milyen koalíciós lehetőségei lesznek a kormányt alakító pártnak. Flamm László elmondta, a szociáldemokraták több mint negyven éven keresztül voltak kormányon koalíciós partner nélkül. Jelenleg azonban az a helyzet, hogy kisebbségben kormányoznak a Zöld Párttal, és kívülről támogatja őket a Baloldali Párt.

A Svéd Demokraták a legesélyesebbek

A három baloldali párt azonban kategorikusan kizárja a koalíció lehetőségét a Svéd Demokratákkal. Ez azt jelenti, hogy a Svéd Demokraták akkor tudnának hatalomra kerülni, ha a másik oldalon, tehát a mérsékelt jobboldali táboron belül találnak koalíciós partnerre. A koalíció tekintetében jelenleg egyelten párt társulna a Svéd Demokratákkal, a Mérsékelt Párt, azonban velük együtt sem lenne meg a kormányzó többség – tette hozzá a szakértő.

A Kereszténydemokraták, a Mérsékelt Párt, a Liberálisok és a Centrum Párt az, amelyik a mostani ellenzéki parlamenti jobboldali blokkot alkotja. Jelenleg úgy néz ki, hogy a Kereszténydemokraták nem fogják elérni a minimum négy százalékot, ki fognak esni a parlamentből. A maradék három párt közül választhatna magának koalíciós partnert a Svéd Demokraták. A három közül viszont a Centrum Párt és a Liberálisok kijelentették, hogy nem kívánnak koalícióra lépni, így maradna a Mérsékelt Párt.

A szakértő szerint vélhetően a Centrum Párt lesz a mérleg nyelve a koalíciós partner és a támogatók tekintetében.

Párhuzam van az illegális bevándorlás és a bűnözés között

Flamm László közölte, Svédországban megjelentek olyan bűnügyi statisztikák, amelyekben már kijelentik, hogy bevándorló hátterű emberek állnak különböző események, például rablás, emberölés és fegyvercsempészet mögött.

Svédországban szinte bárki könnyedén hozzájuthat lőfegyverhez és kézigránáthoz, gyilkoló eszközökhöz – mondta a szakértő, majd hozzátette: Szlovéniából csempészik ezeket a fegyvereket. Mivel az Európai Unión belül nincs állandó ellenőrzés, csak szúrópróbaszerű, ezért könnyedén eljuthatnak az illegális szállítmányok Svédországba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »