Történelmi pillanat kulcsembere volt a magyar kapus az amerikai válogatottban

Történelmi pillanat kulcsembere volt a magyar kapus az amerikai válogatottban

A Budai Farkasokban szereplő Merkovszki Pál szerint komoly jövő előtt áll az Egyesült Államokban a kézilabda, és a 2028-as Los Angeles-i olimpiára ütőképes csapat állhat össze.

Kettős állampolgárként, az Egyesült Államok válogatottjának kapusaként vett részt a svéd–lengyel közös rendezésű férfi kézilabda vb-n Merkovszki Pál. A csapat két mérkőzést nyert meg a tornán, és végül a 20. helyen zárt.

„Ez a teljesítmény meg ez a helyezés talán még felül is múlta az előzetes elvárásokat. Az volt a célunk, hogy egy mérkőzést megnyerjünk, két mérkőzést sikerült. Elégedett vagyok összességében ezzel a helyezéssel” – mondta az InfoRádióban Merkovszki Pál, a Budai Farkasok amerikai válogatott kézilabdakapusa.

A két győzelem Marokkó és Belgium ellen jött össze, mindkét meccsen Merkovszki Pált választották a mérkőzés legjobbjának. „Történelmi jelentőségű volt főleg az első győzelem, hiszen ez volt a vb történetében az első győzelme Amerikának. Ehhez külön nagyon jó érzés, hogy a történelmi siker alatt én leszek feltüntetve, mint a mérkőzés legjobbja” – mondta, hozzátéve, hogy ez visszaigazolása annak, hogy megéri sokat dolgozni és áldozatokat hozni.

Hírdetés

Mekovszki Pál elmondta:

mind szakmailag, mind emocionálisan ez volt pályája egyik legnagyobb, legemlékezetesebb élménye.

Legutóbb Magyarországon a szélesebb közvélemény akkor hallhatott többet az Egyesült Államok válogatottjáról, amikor két éve a világbajnokságon indulhattak volna, ám akkor közbeszólt a Covid. Az eltelt idő alatt az amerikai csapat – miután nem kapott szabad kártyát a világbajnokságra – kiharcolta a kijutást. Megjegyezte: a 2025-ös és a 2027-es világbajnokságra szabad kártyájuk van, de ezt ebben az esetben nem kapták meg. „Ezzel rácáfoltunk nagyon sok olyan nemzetközi visszhangra, miszerint mi nem érdemeljük meg, hogy ott legyünk ezeken a versenyeken” – mondta.

Egyesek szerint ugyanis gazdasági okok miatt kerültek előtérbe az észak-amerikai, karibi-térségi régióban, mert előtte Grönland volt sokáig a térség kézilabdájában a „nagyhatalom”. Úgy vélték, elvették tőlük az indulást, és megfosztották őket, de bebizonyosodott, hogy jobb csapattá váltak a grönlandinál. „Ez az időszak, a kvalifikációs torna jó volt arra, hogy sokkal jobban összekovácsolódjon a válogatottunk” – tette hozzá Merkovszki Pál, a Budai Farkasok amerikai válogatott kézilabdakapusa.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »