Történelmi pillanat: farsangi felvonulás a helembai Ipoly-hídon

Történelmi pillanat: farsangi felvonulás a helembai Ipoly-hídon

Farsang utolsó napjaiban újra megszervezték a téltemető hagyományőrző rendezvényt Helembán. A felvonulással egybekötött téltemetés egyben az átadásra váró Ipoly-híd „teherbíró” próbatétele is volt.

Immár hagyomány, hogy Helemba és az Ipoly túlpartján lévő Ipolydamásd farsang utolsó szombatján, február 18-án közösen szervezi meg a téltemetést, bár az Ipoly-híd hiányában a két menet eddig nem igazán találkozhatott.

Mint Orosz Örs a közösségi oldalán kifejtette: „Véget ért a „száz év magány”, Helemba nem zsákfalu többé!  A mai napon a helembaiak és az ipolydamásdiak szűk három évtized után ismét együtt ünnepelhették a tél végét. A maskarás felvonulás ezúttal a megyénk és Magyarország által közösen épített vadonatúj Ipoly-híd közepén ért véget. Itt találkoztunk az ipolydamásdi menettel, melyet Rományik Ferenc polgármester és Pest vármegye elnöke vezetett. Bár a „hivatalos” szalagvágásra áprilisig még várni kell, ma mindannyian úgy éreztük, ez volt az híd igazi felavatása! Tóbiást és Mariskát elvitte az Ipoly vize. Kezdődhet a böjt, jöjjön a tavasz!”

Mint már írtuk, a közös farsangi rendezvény már több éves hagyomány a két település életében. Ezt a hagyományt azonban hirtelen megszakította egy pusztító természeti katasztrófa, egy jeges árvíz, amely tönkretette a két települést összekötő korábbi fahidat.

Hírdetés

„1995-től, amikor az ár elvitte a korábbi hidat, ezt a népszokást csónakról valósították meg, de azzal, hogy ismét áll a híd, már semmi akadálya, hogy ezt szárazföldön tegyék meg“ – mondta Csenger Tibor Nyitra megyei képviselő.

– fogalmazott beszédében a megyei képviselő.

A híd újraépítése nemcsak a két közösség közötti létfontosságú kapcsolat helyreállítását jelenti, hanem kulturális örökségének folytatását is. Az új híd nem csupán egy szerkezet, hanem Ipolydamásd és Helemba összetartozásának a szimbóluma – fogalmazott a Kalandos Dunakanyar közösségi oldal.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »