Történelmi látogatásra készül az örmény külügyminiszter

Történelmi látogatásra készül az örmény külügyminiszter

Több évtizedes ellenségeskedés után márciusban Törökországba látogat az örmény külügyminiszter, Ararat Mirzoján. A látogatás hírét Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője jelentette be csütörtökön Ankarában

Törökországnak az 1990-es évek óta nincsen diplomáciai, sem kereskedelmi kapcsolata nyugati szomszédjával. A két ország több kérdésben hadilábon áll egymással, mindenekelőtt a népirtás kérdésében, amelyben Örményország szerint 1,5 millió örményt öltek meg az Oszmán Birodalom katonái 1915-ben.

Januárban Törökország és Örményország bejelentette, hogy a kapcsolatok rendezéséről a különmegbízottak által folytatott tárgyalások első fordulója “kedvező és építő jellegű” volt, így megnőtt az esélye annak, hogy a kapcsolatokat helyreállíthatják, és megnyithatják a határokat.

Örményország népirtásnak minősíti az 1915. évi gyilkosságokat. Törökország elfogadja, hogy az Oszmán Birodalomban élő számos örmény halt meg az első világháború idején az oszmán katonákkal való összecsapásokban, de tagadja, hogy a gyilkosságok rendszeresek lettek volna, illetve népirtást követtek volna el.

Hírdetés

A feszültségek ismét fellángoltak a 2020. évi hegyi-karabahi háború idején. Törökország azzal vádolta az Azerbajdzsánba beékelődött Hegyi-Karabah örmény etnikumú katonáit, hogy Azerbajdzsánhoz tartozó területeket foglaltak el. Törökország azóta a közeledés mellett foglalt állást.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön Ankarában közölte, hogy Nikol Pasinján örmény kormányfő kedvezően reagált az Anatóliai Diplomáciai Fórum (ADE) elnevezésű, március 11. és 13. között tartandó konferenciára szóló török meghívásra, és bizalomépítő intézkedések révén folyamatban van a rendezési folyamat.
“Meghívtuk az örmény külügyminisztert és Ruben Rubinján különmegbízottat, Pasinján legutóbb azt mondta, hogy valószínűleg részt vesznek az ADE-n” – mondta Cavusoglu.

A januári tárgyalások az első kísérletet jelentették a 2009. évi békeszerződés óta a kapcsolatok helyreállítására.
Decemberben Ankara és Jereván különmegbízottakat nevezett ki a rendezési tárgyalások vezetésére. Cavusoglu szerint a különmegbízottak döntik majd el, mikor és hol tartják a tárgyalások következő fordulóját.
Ankara közölte, hogy Törökországban vagy Örményországban szeretne tárgyalni, miután az első fordulót Moszkvában tartották.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »