Történelmi kiállítás és megemlékezés Ipolyvisken

Történelmi kiállítás és megemlékezés Ipolyvisken

2023. március 17-e és 19-e között szervezték meg Ipolyvisken azt az 1848/49-es történelmi kiállítást és megemlékezést, amely a viski születésű Kőnig Mór szabadságharcos születésének 200. évfordulójára is emlékezni kívánt.  A rendezvénysorozat az Ipolyviski Római Katolikus Plébániaközösség, a lekéri Dudich Ferenc Polgári Társulás és az Ipolyviski Könyvtár szervezésében valósult meg.

Egy olyan nem mindennapi kiállítást tekinthettek meg a látogatók, ahol lehetőség volt az 1848/49-es szabadságharc során használt kardok, szablyák, puskák megismerésére. A fegyverek mellett korabeli lábbilincset, töltényeket és ágyúgolyókat is kezükben tarthattak az érdeklődők, mindemellett értékes információkkal gazdagodhattak a nagysallói csatáról és az ipolyviski születésű Kőnig Mórról”

– fogalmazta meg a szervező, Baka Anita. Mint mondta, a kiállítás célja az volt, hogy közelebb kerüljenek a nemzetünk számára oly fontos és meghatározó történelmi korszakhoz, amelyhez ennek a térségnek a neves személyei is kapcsolódnak, nem beszélve a tavaszi hadjárat egyik legnagyobb győzelmével zárult nagysallói csatáról. Mindezt úgy, hogy a nemzeti öntudat megerősödésével térhessenek haza.

Hírdetés

Az ünnepi alkalomból meghirdetett rendhagyó történelemórán a Nagysallói Alapiskola és az Ipolyszakállosi Alapiskola tanulói vettek részt, de természetesen jelen voltak az Ipolyviski Alapiskola és a helyi Huncutka Óvoda kisdiákjai is. Kossuth-kiflit majszolva hallgathatták meg Kicsindi Enikő előadását, amely a győztes nagysallói csata eseményeit tárta fel, majd Baka Anita jóvoltából az ipolyviski születésű pap, Kőnig Mór életútjával ismerkedtek meg. A rendhagyó történelemóra keretei között Juhász Gábor helytörténész mutatta be a kiállítást.

Vasárnap ünnepi szentmisén emlékeztünk, majd a szőgyéni nemzetőrök jelenlétében a parkban lévő kopjafánál helyeztük el az emlékezés koszorúit. Hálásak vagyunk a komáromi Duna Menti Múzeumnak és a lévai Barsi Múzeumnak, s köszönetemet szeretném kifejezni a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár gyűjteményigazgatójának, Mózessy Gergelynek, valamint Varga Mátyás segédlevéltárosnak.

Segítségemre volt Viszkó Levente, aki rendelkezésemre bocsájtotta Kőnig visszaemlékezéseit. Gyönyör János a családfakutatás terén nyújtott segítséget. Juhász Gábor lekéri helytörténésznek pedig a szakszerű tárlatvezetést köszönhetem” – tette hozzá Baka Anita.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »