Történelem előtti koponyák golyó ütötte lyukakkal – Egy megoldatlan ősi rejtély: Vajon kik lőtték le őket?

1922-ben egy különleges neandervölgyi koponyát találtak Kabwe (Broken Hill) közelében Zimbabwében.

 

A koponyát Tom Zwiglaar, svájci bányász fedezte fel, s attól volt rendkívüli, hogy a koponyacsont bal oldalán egy kis, tökéletesen kör alakú lyuk volt.

Első pillantásra azt feltételezték a lyukról, hogy egy lándzsa vagy egy éles szerszám ütötte. Viszont, a további vizsgálatok egy sokkal megdöbbentőbb dolgot tártak fel.

Az úgynevezett Broken Hill-i koponya jobb oldalának vizsgálata során a tudósok egy másik rendellenességet is felfedeztek. Ahogy az egyik antropológus fogalmazott: a koponya jobb oldalát belülről kifelé „lőtték ki”.

Vajon miféle tárgy okozhat ilyen jellegű sérülést egy koponyán? Egyáltalán, kihez tartozik ez a koponya?

Eleinte a tudósok úgy gondolták, hogy egy új fajról van szó: a Homo rhodesiensis-ről.

Jelenleg a tudósok többsége a Broken Hill-i koponyát Homo heidelbergensis-ként határozza meg.

Amikor a koponyát egy alacsony sebességű lövedék találja el – mint amilyen egy nyíl vagy egy lándzsa –, akkor az csillag alakú repedéseket vagy barázdákat okoz, vagyis olyan apró töréseket a hajvonalnál, amelyek a behatolási helytől indulnak.

Mivelhogy a neandervölgyi koponyán nem volt semmilyen csillag alakú repedés, egybehangzóan azt a következtetést vonták le, hogy a lövedéknek sokkal, de sokkal nagyobb volt a sebessége, mint egy nyílnak vagy egy dárdának. De akkor mi lehetett az?

A Broken Hill-i koponya  rekonstrukciója. Vajon kik lőhették le őt? Image credit: xenohistorian.faithweb.com

Rene Noorbergen kutató, Az elveszett fajok titkai című lebilincselő könyv szerzője így kommentálta: „Ez az ismertetőjel az olyan modernkori fejsérüléses áldozatokon szokott feltűnni, akiket egy nagy erejű puskával lőnek meg.”

Hírdetés

Amennyiben így áll a helyzet, akkor vajon kinek lehetett komoly puskája akkortájt, amikor a neandervölgyiek bóklásztak a Földön?

Úgy vélik, hogy a proto-neandervölgyi vonásokkal rendelkező első emberek már 350 000 – 600 000 évvel ezelőtt éltek Eurázsiában az első „valódi” neandervölgyiekkel, akik valamikor 250 000 – 200 000 évvel ezelőtt jelentek meg. A konzervatív tudomány szerint semmilyen korszerűfegyver nem létezett akkoriban.

Mégis, azok a törvényszéki szakértők, akik azóta Berlinben tanulmányozták a koponyát, azt a következtetést szűrték le, hogy „A Rodéziai Ember koponyáján található koponyasérülést semmi más nem okozhatta, csakis golyó.”

A golyó ütötte lyuk a legsötétebb pont éppen a fül felett.

Az egész történetet még érdekesebbé tette az a tény, hogy ősbölényre – a bölény egy kihalt fajtájára – bukkantak az oroszországi Léna folyónál.

A bölényt is fejbe lőtték – több ezer évvel korábban –, de még valamennyi ideig tovább élt, mivel a golyó ütötte lyuk megcsontosodott.

„Ez a szenzációs felfedezés keltette fel Constantin Flerov professzornak, a Moszkvai Palaeontological Museum of the USSR kurátorának a figyelmét, aki azon nyomban kiállította a koponyát.

Bár hihetetlenül hangzik, mégis egy teljesen meggyőző bizonyítékkal van dolgunk: évezredekkel ezelőtt valaki az egyik embertani rokonunk koponyájába juttatott egy golyót és ugyanezzel a módszerrel majdnem megölt egy emlősállatot.” – áll a The Shields Gazette beszámolójában.

Közeli felvétel az emberi koponya golyó ütötte lyukáról

Egy nyilvánvaló, mégis roppant radikális megoldás azt a következtetést leszűrni, hogy a jelenlegi tudásunkkal ellentétben egy ősember esetleg technológiailag magas fokon állt. Vajon egy kis, ámde fejlett műveltség már kifejlesztette a lövedékmozgástan elvét jóval a kínaiak előtt?

Egy kihalt bölény koponyája egy golyószerű lyukat tár elénk.

Ezzel az elképzeléssel az a gond, hogy túl sok a véletlen. Vajon két elkülönülten élő társadalom, amelyeket évezredek és hatalmas kulturális szakadék választ el egymástól, olyan fegyvereket találtak volna fel, amelyek nagy sebességű, kis hengeres lövedékekkel működnek?

Egy újabb elgondolkodtató elmélet szerint valaki a jövőből egy lőfegyverrel visszautazott a múltba és valamilyen időn átívelő vadászexpedíción vett részt.

Mindazonáltal, egy másik megoldása lehet ennek a dilemmának az Ősi Asztronauták teóriája. Ha akkoriban a bolygónkon egy fejlett, a világűrből érkezett idegen civilizáció élt, akkor ezek a lények rendelkezhettek olyan technológiával, amely golyószerű sebeket tudott okozni.

Fordította: Száraz György

Boldog napot!


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »