Torrent mint kincstár

Kiskamasz koromban a 70-es éveben azon elmélkedtem, milyen jó is lenne valamilyen tv-adás, ahonnan lehívható lenne minden film, könyv, zene. Gyorsan arra jutottam, ez képtelenség.

Az internetet nem tudtam elképzelni. Mindvégig valami központi könyvtár lebegett a képzeletemben, Merész sci-fi művekben is ilyesmi volt jellemzően.

Pedig abszolút szükség volt az internetre. Nélküle minden borzasztó nehéz volt: a könyvekért el kellett menni fizikailag a könyvtárba, a filmeket csak akkor lehetett nézni, amikor leadták őket, stb. Amikor megjelentek a hang- és képrögzítő készülékek, az előbbiek minőségileg nem voltak jók, a jók meg túl drágák voltak, a első képmagnók pedig nagyon drágák voltak. Ráadásul a mágnesszalagos rögzítés súlyos problémákat okozott, alig pár év alatt a hang/kép tönkrement.

Az első videómagnóm 1984-ben lett, Betamax, ami 1986-ra irreleváns lett, mert a VHS legyőzte a Betamaxot. VHS rendszerűt 1990-ben vettem, amikor a nagyobbik fiam kisgyerekként nézni akart rajzfilmeket. Az utolsó elromlott videómagnómat 2004-ben dobtam ki, s onnan már nem vettem újat. Mert már nem kellett semmire.

Kamerára csak nagyon későn lett pénzem. A YT-on a legnézettebb videóm Szófia 2000-es lefilmezése:

A szerzőijogi maffiát szerencsére lassan teljesen lenyomja a népharag.

Hírdetés

A magyar torrentoldalakon nem igazán vagyok aktív. Tulajdonképpen eddig csak magyar könyveket szedtem le onnan. Filmet ugyanis könnyebben, gyorsabban le tudok tölteni bolgár torrentről. Idegen nyelvű könyvek esetében pedig az orosz torrentoldalak legyőzhetetlenek – plusz az orosz VK, ellentétben a FB-kal, nem tiltja a szerzőijog-sértést, így ott is van sok tízezer orosz- és angolnyelvű könyv.

Összesen 5 nyelv van, amin tudok kielégítő szinten olvasni – magyar, bolgár, spanyol, angol, orosz -, ezek közül nem is kell mindenhez torrent, csak nem szabad Google-keresőt használni, mert az kiszűri a „jogsértő” találatokat.

A magyar ncore-on volt évek óta tagságom. De olyan keveset használtam, hogy megszűnt tagságom. Valaki ismét meghívott tagnak az idei év elején. S akkor rájöttem: van valami, amit sose kerestem az oldalon. Rákerestem hát: színházi előadások. S megdöbbentem: kb. 500 színdarab van fent, magyar tv-csatornák felvételei színelőadásokról.

Valójában itt még a szerzői jog se sérül. Viszont hatalmas kincs.

Majdnem mindet le is töltöttem, kb. 250 GB összméretben, csak pár nagyon modernista izét nem szedtem le, ilyen buziskodásokat, ultraliberális „átértelmezéseket”, magyarellenes Alföldi-rendezéseket, ezek nem érdekelnek.

De pl. a Szatmárnémeti Színház magyar tagozatának előadásai – soha az életben nem tudnék ilyesmihez hozzájutni internet nélkül.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »