Torontálvásárhelyen végezte idei első prevenciós szűrését a Karitász orvosmissziója

Torontálvásárhelyen végezte idei első prevenciós szűrését a Karitász orvosmissziója

A délvidéki szórványban több mint 100 gyermek szemészeti, ortopédiai és fogászati prevenciós vizsgálatát és közel 150 felnőtt vércukor-, vérnyomás-, EKG-szűrését és nőgyógyászati rákszűrését végezte el a Katolikus Karitász önkéntes orvoscsapata. Ez volt az orvosmisszió 56. prevenciós vizsgálata, de első alkalommal végezték munkájukat Torontálvásárhelyen.

Az egészséges felnőtté válás lehetőségét kívánja biztosítani a Katolikus Karitász a történelmi Magyarország távoli településein élő gyermekek számára, immár több mint öt éve, elsősorban Kárpátalján és a Délvidéken a leginkább rászorultak körében. Az orosz-ukrán háború miatt azonban a misszió prevenciós szűréseinek súlypontja a távol élő délvidéki közösségekre helyeződött át.

A 2017-ben a kárpátaljai Gyertyánligeten kezdődött prevenciós szűrések sorozatának eredménye több mint 9000 orvosi vizsgálat, közel ezer kiosztott szemüveg és több mint 1200 lúdtalpbetét, számos műtét és gyógykezelés és az az odafigyelés, mely által a legtávolabbi magyar közösségek érezhetik, hogy az anyaország nem hagyta magukra őket.

Hírdetés

Szöveg: Kecskés László

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »