Törökország lehel Európa legnagyobb gázcsomópontja

Törökország lehel Európa legnagyobb gázcsomópontja

2022. 10. 12.

Oroszország az Északi Áramlat gázvezetékbe szánt tranzitot a Fekete-tengeren keresztül irányítaná át egy törökországi “gázközpontba”, amelynek létrehozásával javulhatnak az Európába irányuló szállítások, ha Oroszország partnerei érdekeltek lennének ebben – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

“A Balti-tenger medrén keresztül Északi Áramlaton elvesztett tranzitmennyiséget a Fekete-tenger térségébe is áthelyezhetnénk, és így az üzemanyagunk, a földgázunk Európába történő szállításának fő útvonalai Törökországon keresztül haladna, Törökországban létrehozva Európa legnagyobb gázcsomópontját, ha természetesen partnereink érdekeltek ebben” – mondta Putyin az Orosz Energia Hét fórumán.

Szeptember 26-án egyszerre két Európába irányuló orosz gázexportvezetéket, az Északi Áramlatot és az Északi Áramlat 2-t támadták meg. Németország, Dánia és Svédország sem zárja ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a csővezetékeket érintő vészhelyzetekre még nem volt példa, és a javítások idejét még nem lehet megbecsülni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást az Északi Áramlat gázvezetékek megrongálása miatt.

Hírdetés

Korábban Jeppe Kofoed dán külügyminiszter kijelentette, hogy a kormány eltökélt abban, hogy kizárja Oroszország részvételét a szabotázs kivizsgálásában és a tettesek azonosításában. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy csak akkor lehet hitelesnek és objektívnek tekinteni a támadások kivizsgálását, ha Oroszország is részt vesz benne.

Az Orosz Energiahét október 12. és 14. között kerül megrendezésre Moszkvában.

Orosz Hírek

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »