Török harci gépek csaptak le az Iszlám Állam állásaira

A török légierő gépei először támadták az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait a szélsőségesek elleni, Washington vezette nemzetközi koalíció keretében – közölte az ankarai külügyminisztérium szombaton.

A tárca tájékoztatása szerint a légierő harci repülőgépei péntek éjszaka támadták a radikális iszlamisták szíriai állásait.

Manbidzs városában támadhattak

„A vadászgépeink a koalíció repülőgépeivel együtt tegnap este megkezdték az IÁ elleni közös műveleteket” – jelentette a minisztérium, rámutatva, hogy az Iszlám Állam Törökország biztonságára is fenyegetést jelent. „Törökország prioritásként kezeli a terrorszervezet elleni harcot” – hangsúlyozta az ankarai kormány.

Hírdetés

A külügyminisztérium azt nem közölte, hogy hány repülőgép vett részt az előző napi műveletben, és a pontos célpontokról sem árult el semmit.

Az Anadolu állami hírügynökség név nélkül nyilatkozó szíriai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a harci repülőgépek a terrormilícia uralta Manbidzs városban található célpontokat támadtak. Az áldozatok számáról nem érkeztek jelentések.

Jelentős szerepet a koalícióban

A légicsapásokra azután került sor, hogy amerikai és török illetékesek néhány nappal ezelőtt bejelentették: sikerült megállapodniuk az együttműködés technikai részleteiről.

Törökország hosszas vonakodás után, a harminckét halálos áldozatot követelő suruci merénylet hatására, július 24-én indított légicsapásokat az Iszlám Állam szíriai állásai ellen, de önállóan cselekedett, és harci gépei nem is léptek be a szíriai légtérbe. Emellett beleegyezett abba, hogy amerikai harci gépek használhassák az incirliki légi támaszpontot, amivel Törökország – mint frontállam – nagyobb szerepet vállalt a dzsihadista terrorszervezet elleni harcra létrejött, Washington vezette koalícióban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »