Tönkrevágták az euró árfolyamát az olaszok

Hatheti mélypontra gyengült az euró kedden, miután az olaszországi kormánypártok egyik magas rangú parlamenti képviselője kijelentette, hogy az ország problémáinak többségét megoldaná, ha az euró helyett újra bevezetnék a nemzeti fizetőeszközt.

Az olasz kormány a vártnál háromszor nagyobb költségvetési célszámot határozott meg a következő három évre, kiélezve a feszültséget más euróövezeti vezetőkkel és csalódást okozva a befektetőknek, akik a hatalmasra duzzadt adósságállomány kordában tartását várják el Rómától.

Claudio Borghi, az alsóház költségvetési bizottságának elnöke később aztán maga is visszakozott a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatától, Giuseppe Conte miniszterelnök és helyettese,

Luigi Di Maio pedig pár óra múlva megismételte azt a hivatalos álláspontot, hogy Rómának nem áll szándékában kilépni az euróövezetből.

A Facebook oldalán tett bejegyzésben Conte leszögezte, hogy Olaszországnak az euró a fizetőeszköze, és ettől nem lehet visszalépni.

Hírdetés

Napi mélypontján az eurót 1,1505 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, ami augusztus 21. óta a leggyengébb szint volt. Délután némileg korrigált az árfolyam, így fél ötkor 1,1536 dolláron, 0,36 százalékos mínuszban forgott a közös európai fizetőeszköz.

Az euró árfolyamában erős technikai támaszt jelent az 1,15-ös szint, ha ezt letöri, akkor 1,13-ig is lecsúszhat a dollárral szemben.

Az amerikai dollár már múlt hét szerda óta folyamatosan erősödik az euróhoz képest, ami főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) újabb kamatemelésének következménye. A Fed nyíltpiaci bizottsága jelezte, hogy decemberben még egyszer, jövőre pedig háromszor emelheti a kamatokat.

Az ausztrál dollár, amelynek árfolyamát gyakran tekintik a kockázatvállalási hajlandóság barométerének, 0,58 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, ahogy a globális piacokon átsöpörtek az euróövezet miatti aggodalmak.

Az ausztrál jegybank kedden a várakozásokkal összhangban rekordalacsony szinten, 1,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, és nem változtatott gazdasági előrejelzésén sem.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »