Tömeges elbocsátásokat terveznek a szlovák luxusszállodák

Tömeges elbocsátásokat terveznek a szlovák luxusszállodák

A Best Hotel Properties (BHP) csoport kénytelen tömeges elbocsátásokhoz folyamodni a pozsonyi Grand Hotel River Park, a Sheraton, a Crowne Plaza, illetve a kassai DoubleTree by Hilton luxusszállodák esetében. Összesen mintegy 80 munkahely fog így megszűnni.

– nyilatkozta Branislav Babík, a BHP igazgatótanácsának elnöke.  

A BHP csoport a városi szállodák problémáira figyelmeztette a szlovák kormányt szeptember 4-én írt nyílt levelével. Az említett levélben, amelyet több turisztikai szervezet is aláírt, felsorolták azokat a javasolt megoldásokat, amelyek segítenék a városi hoteleket a foglalkoztatás fenntartásában.

A BHP csoport azonban nem kapott javaslatokat a krízishelyzet megoldására, annak ellenére sem, hogy erőfeszítéseket tettek a kormány és a közlekedési minisztérium képviselőivel, illetve más turizmussal foglalkozó szakemberekkel való találkozásra.

A Szállodák és Éttermek Szövetsége (Asociácia hotelov a reštaurácií) szintén figyelmeztetett a turizmus kritikus helyzetére, például a kormányhivatal előtti közgyűlésükkel. Mivel a helyzet így sem oldódott meg, a BHP csoport tömeges elbocsátásokhoz kénytelen folyamodni.

A tömeges elbocsátások Pozsonyban három luxusszálloda alkalmazottait érintik, név szerint a Grand Hotel River Park, a Sheraton, és a Crowne Plaza szállodákat.

Hírdetés

– nyilatkozta Branislav Babík.

A pozsonyi Grand Hotel River Park luxusszálloda a kormányrendelet alapján márciustól zárva tart. A tervek szerint október 9-től fogad újra vendégeket.  A megnyitás után a szálloda óriási bevételhiánnyal számolhat. Az elkövetkezendő nyolc hónapban 90%-os bevételcsökkenés várható, a tavalyi évhez képest. A felszámolás elkerülése érdekében ezért elengedhetetlen a szervezeti struktúra megváltoztatása.

A kormányrendelet alapján márciusban bezárták a pozsonyi Sheraton szállodát is, amely így több mint 5 hónapig nem termelt bevételt.

A hotelt szeptember elsején nyitották meg újra, azóta 85%-os bevételcsökkenést regisztrált. A becslések szerint a következő nyolc hónapban további 85%-os bevételcsökkenéssel számolhat a tavalyi évhez képest.

Hasonló helyzet áll fenn a Crowne Plaza szálloda esetében is, amely szintén márciustól zárva tart, így több mint 5 hónapja nem termelt bevételt.

A hotelt szeptember elsején nyitották meg újra, azóta 88%-os bevételcsökkenést számlál. A következő nyolc hónapban további 85%-os bevételcsökkenésekre számolhat a tavalyi évhez képest.

A BHP csoport a törvényi előírásoknak megfelelően a tömeges elbocsátások ügyét az illetékes Munka-, Szociális és Családügyi Hivatallal kívánja megoldani. A hotelek az elbocsátások után szűk rendszerben működnek tovább.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »