Tömbösödik a szlovák politika?

Nem tanultak a szlovák pártok a közelmúltból és a jelenlegi politikai helyzetből sem! Az előrehozott választások közeledtével megkezdődtek a helyezkedések előbb a parlamentbe jutásért, majd a kormánykoalíció kialakítása érdekében. De az eddigi tapasztalatok alapján, ahol négy-öt szlovák (párt) összehajol, ott fű nem terem, csak kötélhúzás a lakosság idegeivel.  

Elsősorban a parlamenti küszöbhatárnál táncoló mindenre elszánt pártok keresik már most eszeveszettül azokat a lehetséges partnereket, akiknek az oldalvizén vagy velük választási koalícióra lépve biztosan megugorhatják a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

Nem sokat számítanak a közös ideológiai gyökerek és meggyőződések, politikai érdekből simán összefoghatnak a liberálisok a konzervatívokkal, a baloldaliak a jobboldaliakkal.

Nem kell messzire menni a múltba, lásd csak az OĽaNO-t és a SaS-t vagy a Sme rodinát és a Za ľudí pártot. Ahány kormánypárt, annyiféle korábbi értékhangoztatás, szembenállás, amik a hatalom megszerzése érdekében nagy hirtelen köddé válnak. Miután beteljesedtek a célok, persze újra felszínre törnek az ellentétek. Az előző választási ciklusban sem volt akármilyen összeállítás a Smer-SNS-Most-Híd koalíció, következményei a pártok számára közismertek.

Szlovákiában viszont az a gyakorlat, hogy amennyiben egy természetellenes és valamiellenes összefogás létrejön, az a következő alkalommal elbukik, mert képtelenek elviselni egymás másságát, nehezen tudnak egymással szót érteni, hiszen más tőről fakadnak. Ez a sors várt a VPN-re (a rendszerváltó Nyilvánosság az Erőszak Ellen), hasonló végzet érte a Mečiar-ellenes és a Fico-ellenes, kényszerszülte tömböket is.

Hírdetés

A vélhetően korábbi időpontban tartandó parlamenti választások tükrében az átláthatatlanul zűrzavaros szlovák politikai életben újra elkezdtek rajzolódni az erővonalak, kezdetét vette a számháború.

Mozgolódik a parlamenten kívüli KDH elnöke, Milan Majerský, találkozott Eduard Heger megbízott kormányfővel, mert egy „ajánlata” van számára: közös teret szeretnének biztosítani a konzervatív és demokrata értékeket valló embereknek. Elég általános megközelítés… A KDH-val való egyesülést elvi szinten nem zárja ki Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke, kijelentette, hogy nyitott az összefogásról szóló esetleges tárgyalásokra már a választások előtt is. Ez utóbbira hajlandó lenne a Matovičcsal szembe helyezkedő, OĽaNO-ból kivált szárny is.

De nem csak ez a csoportosulás alakulgat jobbközépen! Minden arra vall, hogy beszáll a ringbe Dzurinda egykori kormányfő is! A múltja és brüsszeli tapasztalatai, ismeretségei alapján akármilyen mellékszerepet biztos nem vállal el, csak vezérszerepet.

Ott legyeskedhet körülötte Šeliga, Budaj, Naď, Korčok, az egykori SaS-osok: Klus és Nicholsonová, az utóbbinak állítólag egy új Alma pártja lesz valamint Drucker, aki legutóbb nem is volt annyira Jó választás, illetve a Most-Híd egykori „mostosai” is. És itt vannak még persze liberálisék is: Hlas-Progresszív Szlovákia-SaS egy nagy brüsszeli tömböt alkotva. Egyáltalán nem lebecsülendők.

Érdekes misungot képezhet a nemzeti irányvonal is az előrehozott parlamenti választásokon a következő összeállításban: Smer-Republika-SNS, Sme rodina és a Matočvič vezette erősen megfogyatkozott konzervatív OĽaNO. Hogy Fico Matovičcsal hogyan lenne képes együttműködni, az más lapra tartozik, de léteztek már csodák a szlovák politikában. Egy ilyen kétoldalú (jobb és bal) hibrid szövődmény valószínűleg csak a választások utáni kormányalakításnál jönne szóba.

Hogy a Szövetség melyik felállásban találhatja meg leginkább a helyét? A választások előtt kizártnak tűnik mindegyik csoportosulás, egyedül kell indulnia Magyar Szövetség néven!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »